Aanpassing schoolmaaltijden zet kwaad bloed in VS
nieuwsDe Amerikaanse aardappelsector is niet te spreken over een wijziging aan de schoolmaaltijden. Voor het eerst in 15 jaar wil het landbouwministerie het 'National School Lunch Program' aanpassen aan de actuele kennis omtrent gezonde voeding. Dat zou neerkomen op een groter aandeel fruit, groenten, volkoren granen en melk in de maaltijden, maar minder zetmeel (aardappelen) en verzadigde vetten.
Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is verantwoordelijk voor het 'National School Lunch Program' dat kinderen bedient van evenwichtige maaltijden op school tegen een lage prijs of zelfs helemaal gratis. Dat programma vond ingang onder president Truman in 1946. Ook de huidige president Obama hecht veel belang aan gezonde maaltijden voor schoolkinderen. Daarom heeft USDA zich gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke kennis om de kwaliteit van de schoolmaaltijden nog te verbeteren.
Het landbouwministerie wil het gebruik van zout in schoolmaaltijden limiteren en ook het aandeel verzadigde vetten en zetmeel reduceren. Minister van Landbouw Tom Vilsack hoopt dat de maatregel het risico op obesitas kan verkleinen en de gezondheid van bijna 32 miljoen kinderen die deelnemen aan het programma, kan verbeteren.
"In de VS bestaat meer dan 70 procent van de aardappelconsumptie uit gebakken aardappelproducten zodat dieetgoeroes allicht sterk gelobbyd hebben", vertelt Romain Cools van Belgapom. De National Potato Council zet alvast een tegenoffensief in en benadrukt dat aardappelen een goede bron van kalium zijn, in de smaak van kinderen vallen, niet duur zijn en gemakkelijk bewaren. USDA analyseert momenteel alle reacties.
Bron: Boerenbusiness/eigen verslaggeving