Zes veilingen krijgen groen licht voor Flandria

Deze middag heeft de onafhankelijke controle- en certificatie-instelling Certagro in Steenokkerzeel een certificaat uitgereikt aan zes Vlaamse veilingen. Dit certificaat stelt dat de producten die op deze veilingen worden aangevoerd en verhandeld onder het Flandria-keurmerk effectief aan de lastenboeken van het label beantwoorden. "Hiermee krijgen de handel en de consumenten zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt een onpartijdige garantie dat de claims van het keurmerk terecht zijn", aldus Lieven Porreye, woordvoerder van Certagro.
3 juni 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
Dinsdagmiddag heeft de onafhankelijke controle- en certificatie-instelling Certagro in Steenokkerzeel een certificaat uitgereikt aan zes Vlaamse veilingen. Dit certificaat stelt dat de producten die op deze veilingen worden aangevoerd en verhandeld onder het Flandria-keurmerk effectief aan de lastenboeken van het label beantwoorden. "Hiermee krijgen de handel en de consumenten zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt een onpartijdige garantie dat de claims van het keurmerk terecht zijn", aldus Lieven Porreye, woordvoerder van Certagro.

Flandria werd in 1995 opgericht als reactie op de toenmalige crisis in de glastuinbouw. De Belgische groente- en fruitsector werden geconfronteerd met lage prijzen, overproductie, maatschappelijke kritiek op het pesticidengebruik, de opkomst van de bioproducten en het gebrek aan een sterk imago. "Flandria moest voorkomen dat de groenten en het fruit wegzonken in anonieme bulkproductie", aldus Maarten De Moor, directeur van Lava.

Vandaag telt het Flandria-label 33 lastenboeken voor 50 producten. 80 procent van het globale aanbod op de zes gecertificeerde veilingen wordt onder het keurmerk met de groene boog verhandeld, op jaarbasis goed voor ongeveer 425 miljoen kg groenten en fruit. Flandria waarborgt een milieubewuste teelt, een prima uitwendige en inwendige kwaliteit, traceerbaarheid en het label profileert de Vlaamse herkomst van de producten. "Het is ons streefdoel om op termijn alle groenten en fruit op onze veilingen aan te bieden onder Flandria-label", zegt De Moor.

"Het vertrouwen van de consument en de handel staat of valt echter met onpartijdige externe controles", weet Porreye. Die controles worden uitgevoerd door de jonge vzw Certagro, dat in april van Beltest een officiële erkenning verkreeg als controle-instelling. In de praktijk controleert Certagro de autocontrole bij zowel telers als veilingen. "Dit is een goed voorbeeld van gecontroleerde zelfcontrole zoals het past in een eigentijds IKKB-systeem", zo besluit Porreye.

De zes gecertificeerde veilingen zijn de Limburgse Tuinbouwveiling (Herk-de-Stad), Brava (Kampenhout en Zellik), Veiling Hoogstraten (Hoogstraten), Veiling Profuco (Sint-Niklaas), REO Veiling (Roeselare) en de Mechelse Veilingen (Sint-Katelijne-Waver). Dat de Belgische Fruitveiling als lid van Lava niet meedoet, heeft te maken met het feit dat het met Truval over een eigen kwaliteitsnorm beschikt. Via de zes vermelde veilingen wordt momenteel 80 procent van de Belgische verse groenten en slechts een klein deel van het fruit verhandeld.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek