Zacht winterweer bezorgt fruitbomen zwellende knoppen
nieuws"De fruitbomen hebben vandaag zwellende knoppen", zegt Tom Deckers van het Proefcentrum Fruitteelt in Gorsem. "Normaal gebeurt dat begin maart. Voorlopig zijn ze nog veilig. De schubben zitten nog rond de knop en ze zijn beschermd tegen de koude. Als het zo warm blijft, zijn ze echter over een week uit de schubben en dan zijn ze wel gevoelig voor vriestemperaturen. Maar extreem vroeg zijn we dit jaar niet. In 1975 hadden we eind januari al zwellende knoppen".
"De bloemkolen in de serres groeien te snel door de warmte", zegt Freddy Robberecht van Boerenbond. "Ze staan in potjes, ze groeien en die potjes worden te klein. Pas begin maart kunnen ze uitgeplant worden. Dat geeft stress voor die planten. Ze gaan ook te snel het hart vormen waar later de bloemkool uit groeit. Zo krijg je kleinere bloemkooltjes van mindere kwaliteit".
"Wel positief is dat de landbouwgrond nu eindelijk droog is. Het ploegen kan daardoor vroeger beginnen omdat de velden niet te drassig zijn. De klassieke eerste bewerking van het jaar is het bemesten van het land. Dat mag wettelijk pas vanaf 16 februari. Als het deze week droog blijft, kan men daarmee meteen van start gaan vanaf zaterdag", aldus Robberecht.
"Alles in de tuin is aan het groeien", zegt Kurt Vossaert van tuinadvies.be, de meest bezochte tuinwebsite van de Benelux. "Treurwilgen laten hun bladknoppen uitschuiven. Ze worden vroeger dan anders groen. Japanse kerselaars staan al in bloei. De vogels zijn volop aan het fluiten en gaan op zoek naar nestmateriaal. De mollen worden nog actiever. Ze gaan nesten maken. De komende weken zullen we nog meer molshopen zien dan anders".
"De groei van het sneeuwklokje en de krokus hangt af van de lengte van de dagen. Ze zijn niet gevoelig voor de warmte en groeien dus niet vroeger. De narcissen wél. Zij groeien als het warm wordt nadat ze het voldoende weken koud hebben gehad. Die paasbloemen staan nu al in knop. Ook andere bloemen, zoals hortensia's, krijgen al knoppen", luidt het.(KS)