nieuws

Week van de Friet wil Belgen naar de frituur lokken

nieuws
Van 29 november tot 5 december vindt opnieuw de Week van de Friet plaats. Het initiatief van VLAM, de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven wordt net zoals vorig jaar opgeluisterd met ‘Frietrock’, een reeks miniconcerten in of rond frituren in Vlaanderen. Bijna de helft van de Vlamingen stapte vorig jaar in die week een frituur binnen.
26 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57

Van 29 november tot 5 december vindt opnieuw de Week van de Friet plaats. Het initiatief van VLAM, de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven wordt net zoals vorig jaar opgeluisterd met ‘Frietrock’, een reeks miniconcerten in of rond frituren in Vlaanderen. Bijna de helft van de Vlamingen stapte vorig jaar in die week een frituur binnen, gemiddeld gaat op een week een kwart van de Belgen frieten halen.

De Week van de Friet bestaat in Vlaanderen sinds 2000 en doet mensen naar de frituur stappen. Vorig jaar bracht 47 procent van de Vlamingen tussen 15 en 65 jaar in die week een bezoek aan de frituur. Op een gemiddelde week in 2009 ging een kwart van de Belgen (1,7 miljoen mensen) naar de frituur om friet af te halen of daar te eten, wijst onderzoek van InSites Consulting uit.

De frequentste frituurgangers zijn mannen, 24-34 jarigen, gezinnen met kinderen, alleenstaanden en gezinnen uit de lagere sociale klasse. Een bezoek aan de frituur wordt gezien als een uistekende manier om iets af te ronden: de werkweek, een uitstap, een vakantie, maar friet hoort ook gewoon bij de Belg. De smaak is heel bepalend om naar de frituur te stappen. Ook de snelle bediening en het gemak worden geapprecieerd. Belgen blijken trouw te zijn als het om frieten gaat: 71 procent gaat bijna altijd naar dezelfde frituur.

Op de vraag of frieten gezond zijn, wijst VLAM vooreerst op de belangrijke gezondheidstroeven van aardappelen, de grondstof van frieten. Ze zijn een uitstekende bron van zetmeel en voedingsvezels. Daarnaast bevatten ze ook kalium (belangrijk voor de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel), vitamine B1, B2 en C. "Frieten eten kan dus best, maar je doet het beter met mate", luidt het. Maximaal een portie per week is de stelregel. Omdat ze minder vet bevatten, zijn dikke frieten overigens beter dan fijne frieten.

Meer info en een overzicht van alle optredens: Week van de Friet

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek