Website gaat antibioticagebruik bij veebedrijven meten

De faculteit Diergeneeskunde van de UGent heeft een webapplicatie ontwikkeld die veehouders toelaat om de hoogte van het antibioticagebruik op het landbouwbedrijf te berekenen en te vergelijken met dat van collega’s. Matiging van antibioticagebruik wordt wereldwijd als één van de belangrijkste speerpunten in de strijd tegen antibioticaresistentie gezien.
31 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent heeft een webapplicatie ontwikkeld die veehouders en dierenartsen toelaat om de hoogte van het antibioticagebruik op het landbouwbedrijf te berekenen en te vergelijken met dat van collega’s. Matiging van antibioticagebruik wordt wereldwijd als één van de belangrijkste speerpunten in de strijd tegen antibioticaresistentie gezien.

De nieuwe webapplicatie die de naam ‘ABcheck’ heeft gekregen, moet meten hoe het gesteld is met het gebruik van antibiotica bij dieren. De tool bevat ook uitgebreide achtergrondinformatie over het gebruik van antibiotica en antibioticaresistentie bij dieren. “Op basis van die metingen kan dan advies gegeven worden over een rationeel en verminderd antibioticagebruik”, zegt professor Jeroen Dewulf die samen met onderzoekers Davy Persoons en Merel Postma het meetinstrument ontwikkelde.

Gegevens over antibioticagebruik bij dieren zijn momenteel slechts beperkt beschikbaar. Nochtans staat het gebruik ervan ter discussie omdat naast toenemende resistentie in de humane gezondheidszorg, ook bij dieren steeds meer resistentieontwikkeling wordt vastgesteld. “Dit is vooral van belang voor ziekteverwekkende kiemen bij de dieren zelf, maar het kan ook gevolgen hebben voor de mens via overdracht van resistentiekiemen of hun resistentiegenen van dier naar mens”, aldus Dewulf.

De vrees bestaat dus dat er steeds minder antibiotica beschikbaar zullen zijn die mensen en dieren adequaat behandelen. Matiging van het gebruik van antibiotica en het verantwoord gebruik van de beschikbare producten is zowel bij dieren als bij mensen het belangrijkste aandachtspunt met het oog op het terugdringen van de resistentie. “Met deze tool willen wij iedereen die het wenst de mogelijkheid geven om het antibioticagebruik op zijn bedrijf op een anonieme manier te kwantificeren en te vergelijken met andere veebedrijven”, zeggen de onderzoekers.

Deze ABcheck-website past binnen het project ‘Reductie antibioticumgebruik’ dat gefinancierd wordt door Boerenbond en Certus en uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde. Experten analyseren er de bedrijfsproblematiek op varkens- en pluimveehouderijen en geven zo gerichte adviezen. “Enerzijds willen we de bedrijven hiermee naar een hoger niveau tillen op vlak van gezondheid, bioveiligheid en productieresultaten en anderzijds wordt daardoor het gebruik van antibiotica minder noodzakelijk”, besluit professor Dewulf.

Meer informatie: ABcheck

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek