Vroege zon maakt olijfboom, citrus en palm populair
nieuwsMarc Verachtert, groenredacteur van de krant, licht toe: "De verruimde aanvoer heeft invloed op de prijs en is een verklaring voor het huidige succes. De eeuwenoude, knoestige exemplaren werden tot voor kort vooral uit Italië aangevoerd en haalden snel prijzen van 2.000 tot 3.000 euro. De laatste jaren is de aanvoer uit Spanje toegenomen, waar de commerciële geest iets scherper is en de prijszetting realistischer. Voor 800 euro moet je een mooi exemplaar kunnen vinden''.
Nog altijd een hoop geld natuurlijk, voor een plant die het in onze streken 's winters erg kwaad kan krijgen. "Ze verdragen meer dan je denkt, maar tegen harde vorst zijn ze niet bestand. Mediterrane planten laat je best in een pot staan, zodat je ze 's winters makkelijk binnen kunt halen. Voor citrusbomen geldt dat nog meer, want zij zijn nog iets vorstgevoeliger''.
Naast de mediterrane planten gingen ook andere planten de voorbije dagen vlot de deur uit. De zon doet groene vingers jeuken en veel mensen benutten hun paasvakantie om de tuin in orde te brengen. "Mensen zijn er dit jaar vroeger bij dan andere jaren'', bevestigt Henk De Coninck van tuincentrum Interflower in Lokeren. "Ze kopen al volop voorjaarsbloeiers zoals geranium en surfina, waar de verkoop andere jaren doorgaans pas begin mei goed begint te draaien. Tuincentra die niet aan een kwekerij verbonden zijn, zullen in mei misschien al door hun voorraad heen zijn''.
Nu al planten kan in principe geen kwaad. Alleen plotse, hevige vorst kan nog roet in het eten gooien. Het lijkt erop dat we die niet meer krijgen, maar voorzichtigheid is toch geboden. "Tot half mei kan het vriezen", bevestigt Marc Verachtert. "Ik raad mensen aan om de zomerbloeiers nog niet naar buiten te brengen of toch zeer goed het weerbericht op te volgen. Verder kan het plotse zomerweer weinig problemen geven. De grootste fout die mensen kunnen maken, is er niet van te genieten''.(MP)