Vrebamel trekt zich terug uit melkhandel

De Nederlandse melkopkoper Vrebamel heeft haar activiteiten op het vlak van melkhandel overgedragen aan Steegro Dairy. Vanaf 1 augustus zal de melk van de leveraars aan Vrebamel door Steegro opgehaald worden. Dat meldt het Agrarisch Dagblad. Zaakvoerder René Van Bakel van Vrebamel raakte in Vlaanderen bekend ten tijde van de hoge melkprijzen in 2007.
13 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De Nederlandse melkopkoper Vrebamel heeft haar activiteiten op het vlak van melkhandel overgedragen aan Steegro Dairy. Vanaf 1 augustus zal de melk van de leveraars aan Vrebamel door Steegro opgehaald worden. Dat meldt het Agrarisch Dagblad. Zaakvoerder René Van Bakel van Vrebamel raakte in Vlaanderen bekend ten tijde van de hoge melkprijzen in 2007.

Twee jaar geleden stapten een aantal melkveehouders over naar de spotmarkt, waar in die periode van relatieve schaarste betere prijzen uitbetaald werden dan bij de klassieke melkerijen. Een kleine honderd Vlaamse boeren beslisten hun melk voortaan te leveren aan Vrebamel, goed voor een productie van ongeveer zestig miljoen kilogram melk op jaarbasis. "Dat is ongeveer veertig procent van het totale volume dat ik verhandel op de spotmarkt", liet René Van Bakel begin vorig jaar optekenen in een interview met VILT.

Sindsdien heeft de melkprijs op de spotmarkt zware klappen gekregen. Van Bakel stelt nu dat een betere melkprijs op termijn de belangrijkste reden is voor de verkoop van zijn melkhandelsactiviteiten aan Steegro Dairy. "We opereren beiden op een kleine markt, die gedomineerd wordt door grote spelers. Als je elkaar zowel aan de kant van de boeren als aan de kant van de afzet regelmatig in de wielen rijdt, is dat niet verstandig".

René Van Bakel wil zich de komende maanden concentreren op de uitbreiding van zijn melkveebedrijf in Vredepeel. Hij heeft de nodige vergunningen beet om de sprong te wagen van 1.300 naar 3.000 koeien. "De plaats waar de melkstal komt, is al uitgegraven. Na het bouwverlof starten de werken. Dat kost allemaal tijd en aandacht".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek