Vogelgriepvirus H7 aangetroffen op Spaans kippenbedrijf

Op een legkippenbedrijf in het Spaanse Guadalajara is een uitbraak vastgesteld van het hoogpathogene vogelgriepvirus H7. Op het bedrijf waren meer dan 300.000 leghennen aanwezig, die intussen allemaal geruimd zijn. Uit die streek werd recent geen pluimvee vervoerd naar ons land, meldt het Voedselagentschap.
14 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

Op een legkippenbedrijf in het Spaanse Guadalajara, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Madrid, is een uitbraak vastgesteld van het hoogpathogene vogelgriepvirus H7. Op het bedrijf waren meer dan 300.000 leghennen aanwezig, die intussen allemaal geruimd zijn. Uit die streek werd recent geen pluimvee vervoerd naar ons land, meldt het Voedselagentschap.

Toch maakt het agentschap van de gelegenheid gebruik om nogmaals te herinneren aan de bioveiligheidsmaatregelen die in ons land nog altijd van kracht zijn. Zo moeten alle vervoermiddelen en gebruikte materialen voor het vervoer van pluimvee, broedeieren en consumptie-eieren na elk transport of elke ophaling gereinigd en ontsmet worden met een erkend ontsmettingsmiddel.

Transportmiddelen die terugkeren uit een land waar hoogpathogene vogelgriep werd vastgesteld, moeten gereinigd en ontsmet worden vooraleer een plaats wordt aangedaan waar zich pluimvee bevindt. Verder is de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee wordt gehouden, verboden voor materiaal, voertuigen en personen die in de vier voorgaande dagen in risicogebied op een plaats geweest zijn waar pluimwee gekweekt wordt of die er in contact geweest zijn met pluimvee of eieren.

Elke ziekte of abnormale sterfte bij pluimvee moet onmiddellijk onderzocht worden door de bedrijfsdierenarts. Indien de veearts vogelgriep niet kan uitsluiten, moet dit meteen gemeld worden aan de officiële dierenarts. Wanneer de ziekteverschijnselen echt zorgwekkend zijn, mag op een toom van meer dan 200 stuks pluimvee of drie loopvogels geen therapeutische behandeling ingesteld worden voordat er stalen voor onderzoek overgemaakt werden aan een labo.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek