Vlaamse boeren en tuinders oefenen hun Pools in 2014

Boeren en tuinders moeten van alle markten thuis zijn. Neem nu de taalcursussen Pools waar een aantal onder hen zich in 2014 zal aan wagen.
26 december 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:13
Lees meer over:

Boeren en tuinders moeten van alle markten thuis zijn. Neem nu de taalcursussen Pools waar een aantal onder hen zich in 2014 zal aan wagen. Studiekring Guvelingen doet beroep op een Poolse lerares die getrouwd is met een Nederlandse fruitteler en dus bekend is met het vakjargon. Boerenbond organiseert zowel in Limburg als in West-Vlaanderen cursussen Pools, en voorziet een beginners- én een gevorderdencursus.

Land- en tuinbouwers die beter willen communiceren met hun Poolse medewerkers kunnen daar tijdens de eerste helft van 2014 werk van maken. In Limburg kunnen rurale werkgevers van Polen starten met de lessenreeks 'Eerste hulp bij Polski' van Boerenbond of de intensieve taalcursus Pools van Studiekring Guvelingen, die zich vooral richt tot fruittelers en mensen die werkzaam zijn bij een toeleverancier van de fruitteelt.

De taalcursus van de studiekring is behoorlijk intensief en duurt 12 weken. Gedurende die drie maanden komen de cursisten twaalf keer samen in de tuinbouwschool van Sint-Truiden en volgen ze evenveel lessen thuis via de pc. Door de aanvulling met korte online lessen en thuiswerkopdrachten zullen de fruittelers in korte tijd zo veel mogelijk Pools leren. Bij voldoende interesse volgt na de eerste cursus een vervolgcursus om de kennis van de Poolse taal verder te verdiepen.

Boerenbond organiseert in Roeselare (West-Vlaanderen) taalcursussen Pools voor beginners én voor gevorderden. Begin volgend jaar leren land- en tuinbouwers in vijf lessen de absolute basis om met Poolse werknemers in hun eigen taal te communiceren. Aan de specifieke begrippen uit de sector wordt veel aandacht besteedt. Bovendien krijgt elke deelnemer gratis een Pools zakboekje. Hanna Konowalska zal ook de kennis opfrissen en uitbreiden van wie al een beginnerscursus Pools volgde.

Wie aan de andere kant van Vlaanderen woont, kan in Hasselt bij Boerenbond Limburg terecht voor de korte cursus 'Eerste hulp bij Polski'. In vijf lessen leren de boeren en tuinders kennismaken met hun Poolse werknemers, praten over de werkorganisatie, hun uurrooster en verloning uitleggen, instructies geven met het oog op arbeidsveiligheid en de Poolse termen voor de verschillende handelingen die seizoenarbeiders uitvoeren.

Meer info: Boerenbond (blader doorheen de kalender) & Studiekring Guvelingen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek