VS bevreesd voor agro-terrorisme

In 2001 besteedden de Amerikanen maar liefst 1 555 miljard dollar aan defensiesystemen tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire aanvallen. Dat was meer dan het dubbele van 1998. Van het budget van 2001 werd 39,8 miljoen dollar toegekend aan het Department of Agriculture. Het is een unicum dat het landbouwministerie actief betrokken wordt bij de strijd tegen het terrorisme.
27 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Sedert de aanslag van Aum Shinriyko in de metro van Tokyo en vooral sinds de aanslagen van 11 september zijn de VS uiterst bevreesd voor aanslagen met biologische of chemische wapens. In 2001 besteedden de Amerikanen maar liefst 1 555 miljard dollar aan defensiesystemen tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire aanvallen. Dat was meer dan het dubbele van 1998.

Van het budget van 2001 werd 39,8 miljoen dollar toegekend aan het Department of Agriculture. Het is een unicum dat het landbouwministerie actief betrokken wordt bij de strijd tegen het terrorisme.

De landbouwsector vertegenwoordigt een zesde van het Amerikaanse BNP en is kwetsbaar voor terroristische aanslagen. Vee en gewassen zouden op massale basis gecontamineerd kunnen worden met agressieve en hardnekkige biologische of chemische substanties. Daarenboven lijkt een dergelijke aanslag makkelijker uit te voeren voor terroristen in vergelijking met het aanvallen van burgerdoelwitten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek