"Timing voor milieubeleidsovereenkomst te krap"

Eind vorig jaar schafte het Vlaams parlement de 100 procent-mestverwerkingsplicht af. In ruil moest de sector tegen eind 2004 een milieubeheersovereenkomst (MBO) afsluiten met de overheid. "De onderhandelingen over een aantal technische knelpunten moeten nog opgestart worden met minister Peeters en dus is de vooropgestelde deadline van de MBO niet realistisch". Dat zei Yvan Dejaegher, directeur-generaal van Bemefa, donderdag tijdens een persbabbel.
9 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Eind vorig jaar schafte het Vlaams parlement de 100 procent-mestverwerkingsplicht af. In ruil moest de sector tegen eind 2004 een milieubeheersovereenkomst (MBO) afsluiten met de overheid. "De onderhandelingen over een aantal technische knelpunten moeten nog opgestart worden met minister Peeters en dus is de vooropgestelde deadline van de MBO niet realistisch". Dat zei Yvan Dejaegher, directeur-generaal van Bemefa, donderdag tijdens een persbabbel. Wat met de verwerkingspercentages zal gebeuren, is onduidelijk.

Door de regeringswissel en het nieuwe mestdecreet dat op stapel staat, dreigt op een aantal vlakken rechtsonzekerheid. Niet alleen de timing van de MBO is onzeker. De mengvoederfabrikanten vragen zich ook af wat er gaat gebeuren met het laagfosforconvenant die inmiddels verstreken is. Die convenant valoriseert de inspanningen van veehouders om speciale voeders te gebruiken die de fosfaatuitscheiding van het vee reduceert. "We hebben de mondelinge belofte dat het convenant zou verlengd worden, maar verder tasten we in het duister", aldus Dejaegher.

Momenteel loopt trouwens een onderzoek waarmee de mengvoedersector wil aantonen dat het varken door de techniek van de fytase het fosfor beter benut dan destijds werd berekend in het kader van het convenant. "We verwachten dat de uitscheiding 10 à 15 procent lager ligt dan tot hiertoe door de overheid werd aangenomen. Dit kan verklaren waarom op het terrein soms al sprake is van een mesttekort", aldus Dejaegher. De resultaten van de studie zouden alvast eerstdaags beschikbaar zijn.

Intussen heeft de overheid aan de diverse sectoren gevraagd om hun standpunten te formuleren met het oog op een nieuw mestactieplan. "We hebben de neiging te opteren voor een nieuw en toekomstgericht MAP", aldus Dejaegher. "Er is in elk geval nood aan administratieve vereenvoudiging, groei moet opnieuw mogelijk zijn, de substitutiemogelijkheid moet gemaximaliseerd worden en diegenen die investeren in oplossingen moeten daar ook voor beloond worden. Voor een algehele amnestie inzake superheffingen zijn we dus niet te vinden".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek