"Tijd om Vlaamse GGO-expertise te valoriseren"
nieuwsEen doctoraatsonderzoek aan de Gentse universiteit heeft rond de thematiek van GGO's vier types consumenten aan het licht gebracht, variërend van groene opponenten tot enthousiaste aanhangers van GGO's in voeding. "De gemiddelde consument is voorzichtig positief", zo vat onderzoeker Jacques Viaene (UG) samen. Hij adviseert de biotechsector om twijfelende consumenten over de streep te trekken door het opvoeren van wetenschappers en consumentenorganisaties in gedrukte media.
De Nederlandse professor Cees Van Woerkum trekt die aanpak in twijfel. "Veel informatie verzenden betekent niet automatisch dat de bevolking een betere kennis ontwikkelt en rationeel zal oordelen over de adoptie van gentechnologie. Veel mensen hebben geen basisvertrouwen in GGO's. De enige manier om dit vertrouwen langzaam te herstellen, is het voeren van een eerlijke dialoog". Van Woerkum erkent dat ook die aanpak in Nederland niet eenduidig tot resultaten leidde: "De tegenstanders van GGO's stapten na verloop van tijd uit de dialoog".
"De boeren hoeven alleszins niet te twijfelen over de adoptie van gentechnologie", aldus onderzoeker Matty Dumont (KUL). "De perceptie dat de biotech-industrie alle baten van deze technologie zou opslorpen, is fout. Onze studies wijzen er op dat tweederde tot drie kwart van de baten ten goede komen aan de agro-voedingskolom".
Maar hoe zit het eigenlijk met de objectieve voordelen voor de consument? Onderzoek naar de baten van herbicidentolerante suikerbuiten en transgene Bt-maïs leerde dat de consumenten in beide gevallen geen prijsvoordeel haalden uit de aankoop van deze producten. "In beide gevallen ligt het politieke beleid hieraan ten grondslag", aldus professor Tollens (KUL). "De Europese marktordening voor suiker maakt bietentelers ongevoelig voor prijsdrukkende effecten die nieuwe technologieën teweegbrengen op de wereldmarkt en in het geval van de Bt-maïs was het door de Spaanse overheid maximaal toegestane areaal van 20.000 ha te onbetekenend om de marktprijs te beïnvloeden".
En eventuele andere voordelen voor de consument? "Het GGO-dossier ademt de suggestie dat aan de belangen van de consument niet prioritair gedacht is", waarschuwt Van Woerkum. "Als de consument echt geen voordeel ziet, zal hij nauwelijks geneigd zijn enig milieu- of gezondheidsrisico te aanvaarden. Vandaag zie je dan ook dat genetisch gewijzigde maïs en soja in het beste geval gedoogd worden, maar zeker niet verwelkomd".