Telers van Univeg blazen hete lucht door teelt

Enkele Nederlandse tuinders van Univeg gaan dit voorjaar hun teelten behandelen met hete lucht. De technologie wordt geleverd door het Californische bedrijf Lazo TPC Global.
12 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

Enkele Nederlandse tuinders van Univeg gaan dit voorjaar hun teelten behandelen met hete lucht, meldt het Agrarisch Dagblad. Boeren die leveren aan Bakker Barendrecht, een onderdeel van de Univeg-groep, gaan een machine gebruiken die de lucht kortstondig door de gewassen blaast. De technologie wordt geleverd door het Californische bedrijf Lazo TPC Global, dat ervan overtuigd is dat het toestel een fysieke meeropbrengst oplevert en tegelijkertijd schimmels en insecten doodt.

De machine, die aan een trekker kan worden gehangen, blaast lucht van honderd graden Celsius door het gewas. "De warmte wijzigt de microbiologische omgeving van de plant", zegt een Nederlandse vertegenwoordiger van de Amerikaanse producent. Volgens hem is wetenschappelijk aangetoond dat planten daardoor niet alleen meer vruchten produceren, maar ook vruchten met een dikkere schil en een hoger suikergehalte.

De hete lucht doodt zou ook schimmels en insecten doden, waardoor de behandeling een alternatief vormt voor conventionele en biologische gewasbescherming. De technologie is toepasbaar in de fruitteelt en de groenteteelt in openlucht. Voor de glastuinbouw wordt het apparaat nog aangepast. Onder meer in de VS, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika wordt het toestel gebruikt. Ook telers in Zuid-Europa werken al met de machine.

Lazo TPC wil de machine in eerste instantie verhuren aan telers, weet het Agrarisch Dagblad. Op jaarbasis zou de huur tussen 10.000 en 14.000 euro bedragen. "Dat bedrag is zes of zeven keer lager dan de kosten die een teler kwijt is aan gewasbescherming", klinkt het bij de producent.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek