Stijging faillissementen in Nederlandse landbouw
nieuwsDe Nederlandse landbouw kent anno 2004 heel wat problemen. Groenten, fruit, vlees en zuivel leveren vaak weinig geld op. De concurrentie met het buitenland is moordend. Azië en Zuid-Amerika produceren in bulkhoeveelheden veel goedkoper. De loonkosten zijn hier in verhouding hoog en Europa bouwt zijn landbouwsubsidies snel af. Besmettelijke dierziekten als vogelpest en varkenspest hebben verschillende veehouderijen op het randje van de financiële afgrond gebracht.
Het gevolg is dat een groot aantal bedrijven ermee stopt: gemiddeld acht tot elf per dag. Ze worden wegens gebrek aan perspectief of opvolgers verkocht om op te gaan in grotere agrarischse ondernemingen. Het aantal faillissementen in de landbouw in Nederland is de eerste negen maanden van dit jaar met 48 procent gestegen ten opzichte van 2003.
Nederland telt op dit moment ongeveer 81.000 landbouwbedrijven. Doornbos verwacht dat daar over tien jaar 45.000 à 50.000 boerderijen van over zijn. Die krimp van 40% hoeft volgens hem niet per definitie slecht te zijn. Sterke bedrijven die speciale producten van hoge kwaliteit leveren, zullen overblijven. Daarbij zullen de bedrijven veel groter in omvang worden.
Wanneer de Nederlandse boeren die weg blijven volgen, blijven ze doen waar ze goed in zijn, aldus Doornbos. Nederland staat in de top-3 van landen die agrarische producten exporteren. Die hoge positie heeft Nederland niet te danken aan de aantallen kilogrammen die de grens overgaan, maar aan de waarde in euro's die de uitgevoerde producten vertegenwoordigen. De kwaliteit levert het geld op. "Puur op kostprijs zullen we het niet winnen. Onze kracht zit in specialisatie en het is aan ons om die kracht te benutten", zegt de LTO-voorzitter.
De landbouw moet nu volgens Doornbos zware klappen incasseren."We weten dat soms slechte jaren nodig zijn, maar onze landbouw is veerkrachtig. De sector is al vaker door diepe dalen gegaan. Die neerwaartse trend zal eens keren, maar dat gaat bij ons gepaard met hele harde saneringsgronden", besluit de leider van de Nederlandse landbouworganisatie.
Bron: De Telegraaf