Stap dichter bij betere gewassen door onderzoek auxine
nieuwsHet plantenhormoon auxine zorgt ervoor dat de plantenstengel naar boven groeit en planten zich naar het licht keren. VIB en UGent identificeerden een belangrijke nieuwe schakel in het transport van auxine doorheen de plant. Verhoogde auxineniveaus op het juiste moment en op de juiste plaats, resulteren in betere groei en meer productie.
Auxine werd al door Darwin in de 19de eeuw bestudeerd. Maar het plantenhormoon geeft pas de laatste jaren zijn geheimen prijs dankzij intensief moleculair onderzoek. Het hormoon wordt geproduceerd in jonge, groeiende delen van planten en vervolgens doorheen de plant getransporteerd.
Wanneer auxine een liggende stengel bereikt, dan wil die zich zo snel mogelijk oprichten en efficiënt zonlicht opvangen. De stengel aan de onderkant zal vervolgens meer auxine bevatten dan de bovenkant, waardoor de onderkant sneller groeit zodat de stengel zich opricht. Om dezelfde reden zal een plant voor het raam zich ook steeds naar het licht draaien. Deze dynamische controle over het auxinetransport laat de plant toe optimaal in te spelen op lokale en wisselende omstandigheden.
Het transport van auxine doorheen de plant is hierbij van cruciaal belang. De onderzoekers van VIB en UGent identificeerden een belangrijke nieuwe schakel en transportmiddel voor auxine: de PILS-eiwitten. Deze eiwitten zijn noodzakelijk voor de auxine-afhankelijke plantengroei en controleren de intracellulaire opstapeling van het hormoon.
Verhoogde auxineniveaus op het juiste moment én op de juiste plaats, resulteren in betere groei en meer productie. Het telen van gewassen kan dus efficiënter gemaakt worden door de auxineniveaus beter te controleren. Door het auxinetransport in de plant verder te ontrafelen, hopen de onderzoekers bij te dragen tot de ontwikkeling van een efficiënter teeltproces. De resultaten werden gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.