nieuws

Sector hoevetoerisme zoekt ondernemingsruimte

nieuws
Vlaanderen telt een kleine 500 huurverblijven op het platteland en het aantal potentiële starters in de sector van het hoeve- en plattelandstoerisme stijgt. De druk op het bedrijfsinkomen en allerlei productiebeperkingen in de landbouw drijven boeren naar nieuwe disciplines. "Het is echter tijd dat de bevoegde overheden de boeren-uitbaters de kans geven te ondernemen en hun wetgeving inzake plattelandstoerisme beter op elkaar afstemmen". Dat zei Paul Van Mierloo, coördinator van de Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme deze voormiddag tijdens een seminarie van de PlattelandsAcademie in Mechelen.
15 mei 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
Het groene toerisme zit in de lift. Naar schatting telt Vlaanderen nu al een kleine 500 huurverblijven op het platteland en het aantal potentiële starters in de sector van het hoeve- en plattelandstoerisme stijgt. De druk op het bedrijfsinkomen en allerlei productiebeperkingen in de landbouw drijven boeren naar nieuwe disciplines. Deze voormiddag peilde de PlattelandsAcademie van de Landelijke Gilden naar vraag en aanbod tijdens een seminarie in Mechelen.

"Aan de vraagzijde merk ik elke dag dat steeds meer toeristen op zoek gaan naar authenticiteit en onthaasting. Er is ook steeds meer interesse voor tradities en erfgoed", zo stelt Griet Geudens van het Infopunt Duurzaam Toerisme vast. Het hoeve- en plattelandstoerisme past bovendien mooi in het plaatje van het duurzaam toerisme, een concept dat streeft naar kwaliteitstoerisme waar zowel mens, milieu als lokale cultuur baat bij hebben.

Maar hoe groot is de markt precies? "Vlaanderen en Brussel zijn jaarlijks goed voor bijna 23 miljoen recreatieve overnachtingen", weet Raf De Bruyn van Toerisme Vlaanderen. "Trekpleister is de kust, maar de diverse Vlaamse regio's in het binnenland zijn toch goed voor 6,7 miljoen overnachtingen. Daarvan kan het marktpotentieel voor hoeve- en plattelandstoerisme momenteel geschat worden op zo'n 300.000 overnachtingen". Onderzoek en ervaring leren dat de meeste verblijfstoeristen op het Vlaamse platteland jonge Belgen met kinderen zijn, een kort verblijf van maximaal vier nachten verkiezen en tijdens die periode vooral willen fietsen, wandelen of gewoon relaxen.

"Het is belangrijk dat de groeiende sector van het hoevetoerisme oog heeft voor kwaliteit en innovatie", waarschuwt Katrien Bauters van het West-Vlaams Economisch Studiebureau. "Vooral samenwerkingsverbanden zijn cruciaal voor het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod en voor het ontwikkelen van een gezamenlijke visie over de waarden van een gebied". Bauters brak niet alleen een lans voor complementariteit tussen diverse aanbieders, maar ook voor samenwerkingsvormen tussen privé en overheid.

Paul Van Mierloo is de drijvende kracht achter de Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme die 209 aanbieders groepeert. Daarbij gaat het in 117 gevallen om toerisme op een bedrijf waar de landbouw als neven- of hoofdactiviteit beoefend wordt. "Vorig jaar dienden zich maar liefst 159 potentiële starters aan", zegt Van Mierloo. "Toch zijn er jaarlijks slechts een 30-tal starters die effectief aan de slag gaan. Een aantal obstakels staan de doorstroming in de weg: het advies van Aminal Land, interpretaties van Stedenbouw, de investeringslast, de levensvatbaarheid van het landbouwbedrijf..."

Toch klinkt Van Mierloo positief over de toekomst van het hoevetoerisme: "Onze sector is te klein om op een versnipperde manier te werken, maar er komt beterschap. Er staat een samenwerking in de steigers tussen de vijf provinciale toeristische diensten en onze federatie. Promotie, voorlichting en kwaliteitscontrole zullen dan gezamenlijk aangepakt worden voor heel Vlaanderen".

Lees ook het verslag van het seminarie over landbouweducatie dat de PlattelandsAcademie organiseerde: 8/5/03: Platteland is krachtige leeromgeving voor kinderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek