Schauvliege ontvouwt bosbeleid en nieuwe aanpak AGNAS
nieuwsVlaams minister van Natuur Joke Schauvliege heeft een plan van aanpak klaar voor zonevreemde bossen. De aanpak van de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur (AGNAS) wordt eveneens opgefrist. De Vlaamse regering werkt voorts aan de realisatie van stadsrandbossen. De minister zei dat op het symposium 'Bos voor iedereen: droom of werkelijkheid'.
In het Internationaal Jaar van het Bos staan bossen meer dan ooit in de schijnwerpers. De nood aan voldoende biodivers bos is groot, ook in Vlaanderen. Het symposium in Brussel, georganiseerd door de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Natuurpunt en ARGUS, was voor de minister een gelegenheid om zowel haar beleidsprioriteiten voor het Vlaams bosbeleid als de initiatieven van de Vlaamse regering om bosuitbreiding te stimuleren, in Vlaanderen en internationaal, toe te lichten.
Vlaanderen beschikt vandaag over veel cijfers over het bos, maar een volledige inventarisatie, de zogenaamde boskaart, gebeurde tot op heden maar één keer om de tien jaar. Minister Schauvliege wil die frequentie opdrijven en tot een regelmatige inventarisatie komen. Op die manier kunnen de trends in het bosareaal beter worden opgevolgd zodat het beleid adequater en sneller op veranderingen kan reageren.
Minister Schauvliege heeft een ontwerpplan klaar voor de problematiek van de zonevreemde bossen. Dit zijn bossen die buiten de groene bestemmingen op de gewestplannen of de ruimtelijke uitvoeringsplannen liggen. De minister legt de focus op bossen die ecologisch zeer waardevol zijn, maar ook reëel ruimtelijk bedreigd zijn.
"Niet alle zonevreemde bossen zijn dat", legt Schauvliege uit. "Volgens een raming zou er in Vlaanderen 43.000 hectare zonevreemd bos zijn, maar het gaat niet allemaal om ecologisch waardevol en ruimtelijk bedreigd bos." Via het plan van aanpak wordt een projectgerichte werking rond een aantal concrete cases opgezet. De ervaring met deze cases, moet de nodige input leveren voor een algemeen beleidskader voor de zonevreemde bossen."
De minister gaf ook uitleg bij de vernieuwde aanpak voor de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur (AGNAS). Vanaf de beginfase wordt in overleg getreden met de actoren. "Dat moet leiden tot een snellere en betere afbakening van de groene en gele gebieden via ruimtelijke uitvoeringsplannen", aldus Schauvliege. "Het realiseren van groenprojecten, stadsrandbossen en de aandacht voor zonevreemde bossen zijn hierin een prioriteit, net zoals in de afbakening van de stedelijke gebieden."
De Vlaamse regering werkt voorts aan de realisatie van stadsrandbossen. Al in meer dan de helft van de stedelijke en kleinstedelijke gebieden is een stadsrandbosproject in opmaak of opgestart. Net zoals de versnelling van investeringsprojecten wordt onderzocht hoe de uitvoering van deze projecten vlugger kan verlopen. Daarnaast worden gemeenten en provincies gestimuleerd om zelf stadsrandbossen te realiseren.
Er werd 250.000 euro geïnvesteerd via het Vlaams Fonds Tropisch Bos voor de realisatie van projecten in Latijns-Amerika, die enerzijds biodiversiteit bevorderen maar ook de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Via de campagne '1 miljoen bomen' werden, in samenwerking met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen en talrijke privépartners, de afgelopen jaren bijna één miljoen bomen geplant in Vlaanderen. Ook in de tropen wordt via deze campagne geïnvesteerd in bosuitbreiding.