Rundvleeshandel krijgt klappen door economische crisis

Als gevolg van de gestegen productiekosten lagen de rundvleesprijzen vorig jaar in Europa 9 procent hoger dan in 2007. "Dat leidde tot een consumptiedaling van 5,6 procent. Consumenten kozen voor goedkopere vleessoorten als alternatief", weet René Maillard van het Belgian Meat Office. Dit jaar lijkt de consumptiedaling zich door te zetten, weliswaar niet zo sterk.
10 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Als gevolg van de gestegen productiekosten lagen de rundvleesprijzen vorig jaar in Europa 9 procent hoger dan in 2007. "Dat leidde tot een consumptiedaling van 5,6 procent. Consumenten kozen voor goedkopere vleessoorten als alternatief", weet René Maillard van het Belgian Meat Office. Dit jaar lijkt de consumptiedaling zich door te zetten, weliswaar niet zo sterk.

Bij het Belgian Meat Office verwacht men dat de consumptie van rundvlees dit jaar met 0,8 procent zal dalen in Europa. De rundvleesproductie zou met meer dan één procent krimpen. Verwacht wordt dat de prijs met 5 à 6 procent zal dalen, hetgeen de consumptie opnieuw zou moeten aanzwengelen.

In 2008 werd de rundvleeshandel overigens ernstig verstoord door de handelsbeperkingen die aan Brazilië opgelegd werden. "Dit jaar moeten we wel meer rekening houden met Brazilië", zegt Maillard. "Ze hebben steeds meer bedrijven die aan de Europese normen voldoen en bovendien hebben de meeste staten inmiddels een mkz-vrij statuut verworven, goed voor 81 procent van de totale rundvleesproductie. In 2009 zullen de Brazilianen dan ook 1,5 procent meer rundvlees naar Europa exporteren".

Ook de Europese kalfsvleeshandel beleefde in 2008 een moeilijk jaar. Door de hoge melkprijzen stegen de kosten voor de kalfsvleesproductie aanzienlijk. Dit jaar zal de productiekost weer sterk dalen, maar de inkrimping van de melkveestapel zal voor een kleiner aanbod van kalveren zorgen. "Omdat de productie en consumptie van kalfsvlees elkaar moeten volgen, zal de kalfsvleessector erg afhankelijk zijn van de ernst van de economische crisis, en de hieraan gerelateerde consumptievraag", besluit Maillard.

Meer informatie: Internationale rundvleeshandel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek