"Rechtszekerheid in herbevestigd gebied is relatief"

De Vlaamse regering deelde vorige week mee dat de kaap van 500.000 hectare herbevestigd agrarisch gebied gerond was. Toch waarschuwt Boerenbond voor overdreven optimisme. "Niet in elke provincie werd het vooropgestelde doel behaald en bovendien is de rechtszekerheid relatief", klinkt het bij monde van de voorzitter Piet Vanthemsche.
2 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Vlaamse regering deelde vorige week mee dat de kaap van 500.000 hectare herbevestigd agrarisch gebied gerond was. Toch waarschuwt Boerenbond voor overdreven optimisme. "Niet in elke provincie werd het vooropgestelde doel behaald en bovendien is de rechtszekerheid in herbevestigd gebied relatief", klinkt het bij monde van de voorzitter Piet Vanthemsche.

Met een teller die op 510.000 hectare herbevestigd landbouwgebied staat, lost Vlaams minister-president Kris Peeters zijn electorale belofte in. Toch heeft de Boerenbond hierbij een aantal bedenkingen. Zo werpt voorzitter Vanthemsche op dat niet in elke provincie het vooropgestelde doel bereikt werd. Hij denkt hierbij aan Limburg waar de twee derde afbakening lang niet gehaald werd.

Maar ook met de rechtszekerheid in de herbevestigde gebieden is het soms slecht gesteld. "Gemeentelijke en provinciale structuurplannen en toekomstige gemeentelijke en provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen moeten de herbevestigde agrarische bestemming respecteren", aldus Vanthemsche. "Als daar via een gewestelijk RUP toch gronden omgezet worden, dan moeten we hiervoor elders compensatie krijgen".

Boerenbond wil eraan herinneren dat de kaap van 500.000 hectare slechts een eerste stap is in de realisatie van 750.000 hectare landbouwgebied die in de ruimtebalans van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen tussen alle betrokken actoren werd afgesproken. "Zolang de afbakening van die 750.000 hectare in het gedrang komt, geldt er minstens een algemene compensatieregeling", besluit Vanthemsche.

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek