Rechtstreekse inkomenssteun wordt versneld uitbetaald

De ministers van Landbouw van de Europese Unie hebben maandagavond ingestemd met een versnelde uitkering van de rechtstreekse inkomenssteun aan de landbouwers. Door deze maatregel zouden de boeren reeds midden oktober tot 70 procent van de betalingen ontvangen. Voor Vlaanderen gaat het om een bedrag van 140 miljoen euro dat versneld kan uitgekeerd worden.
26 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De ministers van Landbouw van de Europese Unie hebben maandagavond ingestemd met een versnelde uitkering van de rechtstreekse inkomenssteun aan de landbouwers. Door deze maatregel zouden de boeren reeds midden oktober tot 70 procent van de betalingen ontvangen. Voor Vlaanderen gaat het om een bedrag van 140 miljoen euro dat versneld kan uitgekeerd worden.

Normaal wordt de inkomenssteun voor 2010 pas vanaf december uitgekeerd, maar door de economische crisis zitten heel wat landbouwbedrijven krap bij kas. "Door het feit dat Vlaanderen beschikt over een performant registratiesysteem is het technisch geen probleem om de voorschotten te betalen", reageert Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters, die de landbouwadministratie de opdracht zal geven om zich op een mogelijks vervroegde uitbetaling voor te bereiden.

De maatregel zou in eerste instantie de melkveehouders ten goede moeten komen. Om die sector uit de nood te helpen, wordt bovendien de interventieregeling voor boter en magere melkpoeder verlengd, dus tot na 31 augustus. Verder wordt ook de steun voor de private opslag van boter verlengd, waardoor die ook na 15 augustus mogelijk blijft.

Voor de varkenshouderij heeft ons land met onder meer de steun van Frankrijk nog maar een keer tevergeefs aangedrongen op exportsubsidies. "De Europese Commissie stelt dat de marktsituatie enigszins verbeterd en gestabiliseerd is, en dat de verwachtingen eerder gunstig zijn. Ze belooft de toestand op de voet te volgen en effectief in te grijpen mochten de gunstige verwachtingen niet ingelost worden", aldus Peeters.  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek