Recent afgesloten beheerovereenkomsten later uitbetaald

De vergoedingen voor beheerovereenkomsten die afgesloten werden vanaf 1 januari 2008 zullen door omstandigheden allicht pas in september uitgekeerd kunnen worden. Dit tijdstip van betaling is later dan de betalingen die de komende jaren zullen volgen, meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in een persbericht.
13 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49

De vergoedingen voor beheerovereenkomsten die afgesloten werden vanaf 1 januari 2008 zullen door omstandigheden allicht pas in september uitgekeerd kunnen worden. Dit tijdstip van betaling is later dan de betalingen die de komende jaren zullen volgen, meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in een persbericht.

Voor deze beheerovereenkomsten bereiden de VLM en het Agentschap voor Landbouw en Visserij de uitbetaling samen voor. Europa bepaalt dat er pas tot betaling kan overgegaan worden nadat de nodige administratieve en/of terreincontroles uitgevoerd zijn. De Europese regelgeving legt echter ingrijpende veranderingen op aan de informaticasystemen van beide agentschappen. De aanpassingen verlopen volgens de VLM volgens schema, maar in afwachting daarvan kunnen de betalingen voorlopig nog niet uitgevoerd worden.

Concreet verwacht de instelling dat in de loop van september tot betaling kan overgegaan worden voor het eerste werkjaar van de beheerovereenkomsten die gestart zijn op 1 januari 2008 . Vanaf 2010 worden de betalingen van deze beheerovereenkomsten vroeger in het jaar gepland, zo luidt het.

Wat de beheerovereenkomsten betreft die afgesloten werden vóór 1 januari 2007, zal de VLM de betalingsopdracht geven vóór de voorziene vervaldatum in de beheerovereenkomst. Afhankelijk van de startdatum van de beheerovereenkomst is dit 30 april (startdatum op 1 januari), 31 juli (startdatum op 1 april), 31 oktober (startdatum op 1 juli) of 31 januari (startdatum op 1 oktober).

Zo werden op 30 april de vergoedingen voor de beheerovereenkomsten water of natuur met startdatum 1 januari betaald aan de begunstigde land- en tuinbouwers. Het totaalbedrag van de vergoedingen bedroeg bijna 9,3 miljoen euro. Diezelfde dag werden ook de meeste beheerovereenkomsten soortenbescherming, perceelsrandenbeheer, herstel, onderhoud en ontwikkeling van kleine landschapselementen, botanisch beheer en erosiebestrijding uitbetaald. Het totale bedrag hiervoor was 390.000 euro.

De eerstvolgende beheerovereenkomsten die nu betaald zullen worden, zijn de beheerovereenkomsten met startdatum 1 april. Het totaalbedrag van 490.884,07 euro zal betaald worden vóór 31 juli. De VLM heeft hiervoor opdracht tot betaling gegeven aan het betaalorgaan, dat zal uitbetalen zodra de gevraagde middelen beschikbaar zijn.

Later op het jaar volgt de betaling van de beheerovereenkomsten met startdatum 1 juli . Er zal een bedrag van ongeveer 793.000 euro betaald worden vóór 31 oktober. De VLM zal opdracht tot betaling geven zodra zij weet dat de nodige middelen aan het betaalorgaan zullen worden overgemaakt. Dat zal waarschijnlijk in de loop van september zijn. Als laatste in de reeks komen de beheerovereenkomsten met startdatum 1 oktober. Deze beheerovereenkomsten worden normaal gezien betaald vóór 31 januari 2010.

Vlaanderen betaalt 75 procent van deze vergoedingen en 25 procent wordt betaald door Europa via het programma voor plattelandsontwikkeling. Beheerovereenkomsten lopen steeds over een periode van 5 jaar. Sinds 2007 gaan nieuwe beheerovereenkomsten altijd van start op 1 januari. Aangezien er vroeger vier startdata waren, kunnen lopende beheerovereenkomsten met drie, zes of negen maanden verlengd worden tot 1 januari, om zo mogelijke onderbrekingen op te vangen.

De VLM heeft eind juni opdracht gegeven aan het betaalorgaan van de Vlaamse overheid om voor een bedrag van 56.000 euro vergoedingen te betalen voor de beheerovereenkomsten die deze periode overbruggen. Deze betaling wordt normaliter in augustus uitgevoerd.

Meer informatie: Beheerovereenkomsten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek