REO Veiling bestudeert Italiaanse kweek bladgewassen
nieuwsIn deze regio bevinden zich veel bedrijven met tientallen hectare slateelt in tunnels, vaak nog gecombineerd met groenten zoals bloemkolen, venkel of artisjokken in openlucht. Vooral in de winterperiode is er een behoorlijke productie van bladgewassen. Het plaatselijke klimaat kent een veertigtal nachten met lichte vorst, maar overdag vriest het er bijna nooit. De koude nachten in combinatie met lichtrijke dagen zorgen voor bladgewassen die veel zwaarder, steviger, groener en minder ziektegevoelig zijn dan die in de verwarmde serres in Noord-Europa.
In Campania is het aandeel kropsla de voorbije jaren gestegen ten koste van andere slasoorten. De kropsla wordt er geteeld in onverwarmde plastiekserres. Het gaat hoofdzakelijk om lichte en moderne constructies met veel aandacht voor verluchting. Door in een zo droog mogelijk klimaat te kweken, is de slag minder gevoelig voor allerlei ziektes waardoor minder pesticiden ingezet worden, zo hebben de REO-bestuurders vastgesteld. Meerdere bedrijven zijn er op die manier in geslaagd om op een volledig biologische wijze te produceren. Daarmee spelen ze in op de sterke vraag naar residuvrije groenten.
In de streek van Campania worden twee rondes kropsla geteeld, gevolgd door een korte teelt van tomaten, meloenen, courgettes of andere vruchtgroenten. De jongste jaren is vooral het aanbod van baby-leaf soorten sterk toegenomen. Om meer toegevoegde waarde te creëren, investeren veel productiebedrijven zelf in moderne inpak- en versnijlijnen. Omgekeerd bouwen de verwerkende bedrijven zelf serres om hun bevoorrading veilig te stellen. Door die dynamiek zijn de grondprijzen de pan uitgerezen. Ongeveer de helft van de bladgewassen is bestemd voor export naar voornamelijk Duitsland, Engeland, Zwitserland en Oostenrijk.(KS)