Pseudovogelpest is ongevaarlijk voor de mens
nieuwsIn de professionele pluimveehouderij is de ziekte sinds 1993 niet meer voorgekomen. In het geval van Mol heeft de overheid voorzorgsmaatregelen genomen die in het buitenland voor een dergelijke besmetting niet eens meer genomen worden. Verklaringen over een falend vaccinatiebeleid inzake deze materie zijn bijgevolg onjuist.
De Belgische leghennen en vleeskuikens worden twee keer ingeënt tegen de ziekte. De eerste inenting gebeurt in de broederij, de tweede inenting gebeurt op het pluimveebedrijf. Ook bijvoorbeeld voor duiven die deelnemen aan tentoonstellingen en sportwedstrijden is inenting verplicht.
De veroorzaker van de ziekte is het paramyxo-virus. De voorkomende symptomen zijn ademhalingsmoeilijkheden, een algemeen ziektegevoel, groene mest en uiteraard een sterke productiedaling. De ziekte kan leiden tot sterfte, bij overlevende dieren worden vaak zenuwverschijnselen vastgesteld.
Destructie van besmette dieren is de aangeraden behandeling om verdere besmetting te voorkomen. Mensen kunnen het virus wel overdragen, maar verder is het virus voor de mens net zoals het MKZ-virus volledig ongevaarlijk.