Provincieraadsleden inspecteren erosiemaatregelen

nieuws
Een delegatie van Oost-Vlaamse provincieraadsleden en landbouwers bezocht vrijdag een aantal akkers in de Vlaamse Ardennen. De bedoeling was om ter plaatse te kijken hoe bodemerosie kan tegengegaan worden. De delegatie trok naar Zwalm, Wortegem-Petegem, Kluisbergen, Brakel, Lierde, Herzele en Zottegem. In Oost-Vlaanderen kunnen de gemeenten voor advies beroep doen op het Steunpunt Erosie.
25 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Een delegatie van Oost-Vlaamse provincieraadsleden en landbouwers bezocht vrijdag een aantal akkers in de Vlaamse Ardennen. De bedoeling was om ter plaatse te kijken hoe bodemerosie kan tegengegaan worden. De delegatie trok naar Zwalm, Wortegem-Petegem, Kluisbergen, Brakel, Lierde, Herzele en Zottegem.

In Brakel werd halt gehouden op het kruispunt van Donkweg en Oudenaardsestraat. "Hier hebben we een wilgenmat aangebracht om de weggespoelde aarde tegen te houden'', vertelde de lokale milieuambtenaar Sandy Casieris. "Dergelijke wilgenmat vermijdt dat er modder over de weg stroomt bij hevige regenval". Het doel van alle acties is om met natuurvriendelijke materialen ervoor te zorgen dat de aanpalende wegen proper blijven. Aan de Kanakkendries in Zegelsem is een ander systeem uitgewerkt. Een minimale bodembewerking - niet ploegen dus - wordt gecombineerd met een erosiewerende dam uit houthaksel.

"In Brakel wordt bij 44 procent van de akkerpercelen het bodemverlies geschat op tien tot twintig ton per hectare en bij 12 procent van de akkerpercelen kan dit zelfs oplopen tot meer dan twintig ton per jaar", aldus schepen van Milieu Daniël De Vuyst (VLD). "Bovendien werden er tijdens een bevraging maar liefst 146 knelpunten gesignaleerd".

Het erosiebestrijdingsplan van Brakel werd net goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Volgende week wordt gestart met de aanleg van twee erosiepoelen en een buffergracht. Het tijdelijk opvangen van regenwater om het later trager te laten wegvloeien is een belangrijk principe binnen de erosiebestrijding. "We hopen alvast dat landbouwers vrijwillig een beheersovereenkomst naleven waarbij binnen een periode van vijf jaar subsidies verkregen worden voor het uitvoeren van teelttechnische maatregelen", besluit Daniël De Vuyst.

Naast de erosiebestrijding door landbouwers is het de bedoeling dat de gemeenten de kleinschalige infrastructuurwerken voor hun rekening nemen. Omdat niet elke gemeente over de nodige knowhow beschikt om de maatregelen in de erosieplannen uit te voeren, heeft het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek een Steunpunt Erosie opgericht.

Lees ook: Interview: Martien Swerts (VMM): "Boeren steeds meer bewust van erosieprobleem"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek