Protest tegen natuurinrichtingsproject Scheldemeersen

Dinsdagavond heeft de Boerenbond West-Vlaanderen een ludieke actie gevoerd bij de installatie van de gemeenteraden van Spiere-Helkijn en Avelgem. Zeuitten hun ongenoegen over het geplande natuurinrichtingsprojectWest-Vlaamse Scheldemeersen.
3 januari 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Dinsdagavond heeft de Boerenbond West-Vlaanderen een ludieke actie gevoerd bij de installatie van de gemeenteraden van Spiere-Helkijn en Avelgem. Ze uitten hun ongenoegen over het geplande natuurinrichtingsproject West-Vlaamse Scheldemeersen.

Dit project heeft de bedoeling om het projectgebied van 470 hectare in te richten in functie van de natuur. De landbouwers, vissers, bewoners en jagers vrezen door de inrichting van het gebied in functie van de natuurfunctie voor hun activiteiten in het gebied.

Bij de installatievergaderingen van Spiere-Helkijn om 18.15 uur en Avelgem om 19.00 uur overhandigden landbouwers, vissers, jagers en bewoners aan de nieuw verkozenen een petitie met ongeveer 2500 handtekeningen. Ze vroegen om meteen een motie goed te keuren en die samen met de petitie te bezorgen aan de Vlaamse regering. De inrichting van het natuurproject gebeurt immers onder verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regering.

Momenteel is er in het gebied volgens de Boerenbond een "harmonie van verschillende vormen van recreatie en de aanwezige landbouw, natuur en bewoning". Ze willen dit dan ook zo houden in plaats van alle aandacht op de natuurfunctie te richten.

Indien dit wel gebeurt, vrezen de landbouwers voor hun bedrijf, voor de prijs van hun gronden en voor de geplande waterpeilverhogingen. De vissers vinden dat de voorziene 30 visplaatsen ontoereikend zijn voor de vele leden van de Avelgemse vissersverenigingen. Ook de 2 gespecialiseerde hengelzaken en de plaatselijke horeca worden gebroodroofd, vindt de Boerenbond.

In het gebied liggen ook een aantal woningen en drie restaurants. Volgens de Boerenbond worden de gevolgen van het project voor deze woningen niet ingeschat.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek