nieuws

Poster helpt bij visuele beoordeling vleesvee

nieuws
Als hulpmiddel voor het bepalen van de juiste marktwaarde van een rund werd een poster ‘SEUROP-klassement runderen’ ontwikkeld.
27 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

Op een vleesveebedrijf worden de opbrengsten voornamelijk bepaald door de hoeveelheid geproduceerd vlees op het bedrijf  in combinatie met de behaalde prijs per kilogram. De juiste marktwaarde bepalen van een dier vraagt een zekere kennis en inzicht van de veehouder. Als hulpmiddel werd een poster ‘SEUROP-klassement runderen’ ontwikkeld die een overzicht geeft van de verschillende bevleesdheidsklassen.

Bij het bepalen van de marktwaarde van een rund is de slachtrijpheid belangrijk en de kwaliteit van het dier op het moment van verkoop. De slachtrijpheid wordt bepaald door verschillende lichaamsonderdelen van het dier te betasten en te bekijken én de vetbedekking en de bespiering ervan in te schatten. Het juiste moment van slachten bepalen, is niet evident, het is immers afhankelijk van factoren als het ras, het geslacht en de ouderdom. Pas als het dier geslacht is, wordt duidelijk of de beoordeling correct was.

De kwaliteit van een rund wordt in de praktijk bepaald aan de hand van een visuele beoordeling van de bevleesdheid en de vetbedekking van het karkas. De mate van bevleesdheid wordt voorgesteld door de letters ‘SEUROP’ waarbij ‘S’ staat voor superieure bevleesdheid en ‘P’ voor geringe bevleesdheid. De mate van vetbedekking wordt weergegeven door een cijfer van 1 (gering) tot 5 (zeer sterk vervet). Runderen van het dikbiltype vallen gewoonlijk in de hogere bevleesdheidsklassen (S, E), runderen van het Holsteintype in de lagere klassen (O, P) en overige runderen (dubbeldoeltype) in de middenklasse (U, R).

Voor de rundveehouder is het belangrijk om de kwaliteit bij levende dieren in te schatten. Als hulpmiddel werd door het Praktijkcentrum Rundvee een poster “SEUROP-klassement runderen” ontwikkeld die een overzicht geeft van de verschillende bevleesdheidsklassen. Per bevleesdheidsklasse worden vier foto’s van het levend dier, twee foto’s van het karkas van hetzelfde dier en de beschrijving voorgesteld. De veehouder kan ook nagaan of zijn beoordeling van het levend dier overeenstemt met de uiteindelijke slachtgegevens. Deze gegevens kunnen bij de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch Vlees (IVB) opgevraagd worden.

De poster kan bekomen worden op de studieavonden voor vleesveehouders die in St-Niklaas (18/11, 25/11, 2/12 en 9/12), in Torhout (30/11) en in Leefdaal (7/12) doorgaan. Daarnaast kan hij ook gratis besteld worden bij de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling op het nummer 02/5527901 of via mail carine.vaneeckhoudt@lv.vlaanderen.be

Meer info: karkasclassificatie

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek