Positieve resultaten bij smaakonderzoek tomaten
nieuwsVoor het smaakonderzoek werd op het proefcentrum een smaaklokaal met preparatieruimte ingericht volgens internationale standaarden. Twee panels gaan er aan de slag. Enerzijds een consumentenpanel dat bestaat uit ongeveer 60 mannen en vrouwen van diverse leeftijden. Dit panel beoordeelt de aangenaamheid van het product. Anderzijds verschaft een 13-koppig professioneel smaakpanel waardevolle informatie over de intrinsieke smaakkwaliteiten van de diverse producten.
De laatste jaren hebben beide panels heel wat tomaten verorberd. "De tomaat is typisch een product dat het van zijn goede smaak moet hebben", zegt Saskia Buysens als verantwoordelijke voor het smaakonderzoek. Sinds 1999 werd bij de tomaat onderzoek verricht naar beïnvloedende factoren zoals bemesting, rassenkeuze en teeltwijze. Hieruit bleek onder andere dat biologisch geteelde tomaten niet noodzakelijkerwijs lekkerder zijn dan gangbaar geteelde tomaten.
Bedoeling is dat het onderzoek ten goede komt aan de consument. Op veilingen worden tomaten in verschillende segmenten verdeeld. Elk jaar wordt de segmentatie herzien en een nieuwe rassenlijst per segment voorgesteld. De basis voor die rassenlijst vormt het globale segmentatieonderzoek waarin productie, groei, teeltmethode en vruchtkwaliteit van alle rassen kritisch beoordeeld worden. Eén aspect van vruchtkwaliteit is de smaak. Het smaakonderzoek moet ervoor zorgen dat geen rassen met slecht smakende tomaten in de segmentatie belanden.
Sinds het smaakonderzoek rond de tomaat in 1999 opgestart werd, mogen de resultaten gezien worden. "Van alle geteste rassen uit de segmentatie bleek slechts één ras niet echt te voldoen. Alle andere rassen kenmerkten zich door een lekkere tot zeer lekkere smaak", aldus Buysens. "We zorgen er vooral voor dat de nieuwe rassen in het aanbod aan de strengste smaakcriteria voldoen. Daardoor zullen in de nabije toekomst enkel nog de meest smaakvolle tomaten overblijven op de veilingen".