nieuws

"Platteland is krachtige leeromgeving voor kinderen"

nieuws
Meer dan de helft van de Vlamingen beseft dat kinderen niet meer weten dat voedingsproducten uit de landbouw komen. Jongeren zijn onmiskenbaar vervreemd van het leven op en rond de boerderij. Daarom ontplooit de landbouwsector steeds meer initiatieven om de plattelandseducatie aan te zwengelen. "Op de boerenbuiten vinden leerkrachten van het basisonderwijs alvast een waaier aan zintuiglijke prikkels om het ervaringsgerichte leren in de praktijk te brengen". Dat zei onderwijspedagoge Ann De Ketelaere deze voormiddag op een bijeenkomst van de PlattelandsAcademie in Mechelen.
8 mei 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
Meer dan de helft van de Vlamingen beseft dat de kinderen niet meer weten dat voedingsproducten uit de landbouw komen. Hoewel het landbouwareaal haast de helft van de Vlaamse oppervlakte beslaat, zijn jongeren vervreemd van het leven op en rond de boerderij. Daarom ontplooit de land- en tuinbouwsector steeds meer initiatieven om de landbouweducatie aan te zwengelen. Dat bleek donderdagvoormiddag tijdens een seminarie van de PlattelandsAcademie van de Landelijke Gilden in Mechelen.

Het aanbod vanuit diverse organisaties voor leerkrachten uit het basisonderwijs is vandaag al vrij divers: tentoonstellingsblokken, openluchtklassen, schoolhoeves, spelkoffers, kinderboerderijen, schooltuintjes, kant-en-klare lespakketten, etc. "Het uiteindelijke doel is dat kinderen in ontmoeting treden met het platteland en de hedendaagse familiale landbouwbedrijven", zegt Joris Relaes, voorzitter van de Werkgroep Landbouweducatie die in 2001 werd opgericht onder auspiciën van Milieu en Landbouw.

"We blijven permanent waakzaam om ervoor te zorgen dat ons aanbod plattelandseducatie geen platvloerse promotie is voor de moderne landbouw", zegt Wim Ceulemans, coördinator bij de vzw Plattelandsklassen. "We bieden met onze diverse projecten op de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven geen pasklare antwoorden op de vele vragen die opborrelen in de kinderen. Via een open dialoog willen we hen wel helpen zoeken. Daarbij gaan we zwaarwichtige thema's uit het maatschappelijk debat niet uit de weg".

Sinds korte tijd wordt het leren in de onderwijswereld beschouwd als een actief proces waarbij leerlingen zich ervaringsgericht moeten leren thuisvoelen in onze complexe wereld. "In dat kader is plattelandseducatie als instrument een krachtige leeromgeving voor leerkrachten", zegt onderwijspedagoge Ann De Ketelaere die als praktijklector verbonden is aan de K.U.Leuven. "De boerderij is een prikkelende ruimte waar kinderen niet alleen feiten maar ook verbanden leren en waar ze een kritische attitude kunnen ontwikkelen".

Geert Cornelis, directeur van de basisschool St-Jozef in Eeklo, bracht een praktijkgetuigenis: "Telkens ik de kinderen terugzie na een week plattelandsklassen is die hele klas veranderd. Op de boerderij krijgen ze de kans om te voelen, te tasten, te ruiken, te smaken en te kijken. Maar ze leren ook samenwerken in groep. Het is bovendien een omgeving waar niet alleen de boekenwurmen de kans hebben om zich te onderscheiden".

De landbouweducatie steunt in de praktijk vooral op vrijwilligerswerk. Daarnaast is er ook wat ad hoc overheidsondersteuning, gaande van gemeentelijke subsidies tot Europese programma's voor plattelandsontwikkeling. Er is wel een decreet Duurzame Landbouw op komst waarin een klein luik besteed wordt aan landbouweducatie. "Maar belangrijker is eigenlijk de recente regeling die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld de inrichting van een ontvangstruimte voor kinderen voor 40 procent te laten financieren door het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds. Enkele bedrijven hebben hier trouwens al gebruik van gemaakt", aldus Joris Relaes.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek