Plantaardige voedingsadditieven als oorzaak van kanker
nieuwsTerwijl veel consumenten ‘natuurlijk’ zien als ‘veilig’, bevatten sommige plantaardige voedingssupplementen natuurlijke stoffen - de zogenaamde alkenylbenzenen - die de gezondheid van de mens kunnen schaden. In hoge doses kunnen deze stoffen bij proefdieren leverkanker veroorzaken. Europese onderzoekers lanceren deze waarschuwing in het tijdschrift Food and Nutrition Sciences.
Het onderzoek wijst uit dat in veel plantensupplementen de gehaltes aan alkenylbenzenen zo laag zijn dat ze geen risico vormen. Daarentegen zijn er ook plantaardige voedingssupplementen op de markt die alkenylbenzenen bevatten in gehaltes die bij inname volgens de aanbevolen dosering een dagelijkse dosis alkenylbenzenen oplevert die bij proefdieren tumoren kan veroorzaken. De auteurs dringen daarom aan op betere regelgeving en kwaliteitscontrole voor plantaardige voedingssupplementen die alkenylbenzenen bevatten.
Plantaardige voedingssupplementen zijn een groeimarkt in de Europese Unie. Om de veiligheid van plantaardige voedingssupplementen binnen de EU te beoordelen, analyseerden onderzoekers van Wageningen Universiteit, de universiteit van Milaan, Proform SA en 20 andere instituten in het EU-project PlantLIBRA, 30 plantaardige verbindingen die mogelijk een risico vormen omdat ze als kankerverwekkend te boek staan.
Voor het gebruik van plantaardige voedingssupplementen die alkenylbenzenen kunnen bevatten, gelden (vooralsnog) geen beperkingen. De analyse van diverse plantaardige voedingssupplementen met als hoofdbestanddeel basilicum, venkel, nootmuskaat, sassafras, kaneel of kalmoes of hun etherische oliën, brengt aan het licht dat sommige van deze producten relatief hoge gehaltes alkenylbenzenen bevatten.
De onderzoekers plaatsen wel de kanttekening dat in veel plantaardige voedingssupplementen de aangetroffen niveaus van alkenylbenzenen zo laag zijn dat ze geen bedreiging vormen voor de gezondheid. Verder merken zij op dat de resultaten, verkregen uit proefdierstudies waarbij leverkanker werd geconstateerd, zijn gebaseerd op experimenten waarbij de proefdieren hoge concentraties pure alkenylbenzenen kregen toegediend, dus niet een dosis van de alkenylbenzenen als onderdeel van het normale dieet.
Vervolgonderzoek zal zich dan ook concentreren op eventuele effecten van andere voedingscomponenten op de risico’s van alkenylbenzenen. Op dit moment besluiten de 23 instituten die meewerkten aan het PlantLIBRA-project evenwel dat sommige plantaardige voedingssupplementen – ofschoon lang niet allemaal – die de alkenylbenzenen estragole, methyleugenol, safrole of β-asarone bevatten een mogelijk risico betekenen voor de gezondheid van de mens zodat een betere regulering en kwaliteitscontrole van plantaardige voedingssupplementen die alkenylbenzenen bevatten, dringend gewenst is.