Pfizer claimt meer duurzame varkensproductie met vaccin
nieuwsDoor biggen niet te castreren maar te vaccineren om berengeur van het vlees te vermijden, is er veel minder varkensvoeder nodig en produceren de dieren minder mest. Vaccinatie kan de varkenshouders dus helpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en in te spelen op de vraag naar duurzame voedselproductie. Dit concludeert Pfizer Animal Health uit een wereldwijde milieu-evaluatie van het vaccineren van biggen.
“Vorig jaar besloot de Wolkenhoeve in Geel als eerste varkensbedrijf om de varkens niet langer te castreren, maar te vaccineren”, zegt Yves Beunnens van Pfizer Animal Health. “Korte tijd later maakte Colruyt als eerste warenhuisketen van vaccinatie een vereiste voor zijn leveranciers. Inmiddels wordt deze methode steeds vaker toegepast door varkenshouders als alternatief voor het castreren van mannelijke biggen om berengeur van het vlees te voorkomen.”
Gedurende negen maanden werd in verschillende landen over de hele wereld, waaronder België, de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Amerika en Australië, een levenscyclusevaluatie (LCA) uitgevoerd. De evaluatie analyseerde de invloed van de nieuwe vaccinatiemethode op het milieu. Ze onderzocht alle aspecten van de productie tot het gebruik van het product en ook van het vleesproductieproces. Ze volgde strikt de ISO-normen en kreeg na een audit van de assessor Bureau Veritas een officiële EPD (milieuproductverklaring), als erkenning van de hoge kwaliteit van de milieuanalyse.
Gian Luca Baldo, onderzoeker van het bedrijf LC Engineering in Turijn, die de evaluatie uitvoerde, stelde ook de resultaten voor van een bijkomende vergelijkende studie tussen het vaccineren en castreren van biggen. “Gevaccineerde varkens produceren minder mest dan gecastreerde varkens en hun voederconversie is beter”, aldus Baldo. “Het resultaat is dat een gevaccineerd varken 18 kg minder voeder eet dan een gecastreerd varken. Het produceert ook 60 liter minder mest”, verklaart de Italiaanse onderzoeker.
Aangezien voeder- en mestbeheer de twee belangrijkste factoren zijn die bijdragen tot de ecologische voetafdruk van de varkensproductie, vermindert vaccinatie dus duidelijk de productie van broeikasgassen. “Vergeleken met de castratie van beren, vermindert vaccinatie de productie van broeikasgassen met 28 kg CO2-equivalenten per varken. Goed voor een vermindering van de ecologische voetafdruk van de varkenshouder met 3,6 procent voor beren per kg levend gewicht en 6 procent als het uitgedrukt wordt in geslacht gewicht”, voegde Gian Luca Baldo er aan toe.
“Een veralgemeende toepassing van vaccinatie binnen de Europese varkenshouderij zou dus hetzelfde effect hebben als het uit het verkeer halen van 1,6 miljoen wagens door de EU,” concludeert Baldo na een eenvoudige vermenigvuldiging van 28 kg CO2-e met de 125 miljoen varkens die jaarlijks in Europa geslacht worden. Indien de volledige Belgische varkensstapel gevaccineerd zou worden, dan zou de milieuwinst gelijk zijn aan 74.000 wagens van de weg halen”, illustreert Yves Beunnens.
Op die manier wil Pfizer met het vaccin Improvac niet alleen inspelen op de maatschappelijke eisen omtrent dierenwelzijn, maar evenzeer op de verwachtingen van de consument ten aanzien van de milieu-impact van zijn voeding. Tijdens zijn uiteenzetting benadrukte onderzoeker Filiep Vanhonacker van de Universiteit Gent de toenemende aandacht van de consument voor duurzame voedselproductie. “Uit een OIVO-studie blijkt dat twee derde van de consumenten milieuoverwegingen in aanmerking neemt bij de aankoop van voeding”, zegt Vanhonacker, “en eigen studies van de UGent wijzen op een duidelijke interesse en bezorgheid om duurzaamheid van voeding.”
Verder heeft een grootschalige Europese studie aangetoond dat de ecologische impact in belangrijke mate bijdraagt aan de perceptie van burgers met betrekking tot varkensproductiesystemen. “Duurzaamheid zal een belangrijke hefboom worden in de productdifferentiatie van voedsel”, verwacht Vanhonacker. “Dankzij deze vaccinatiemethode kunnen varkenshouders de toenemende aandacht voor het milieu doeltreffend aanpakken, terwijl de hoge kwaliteitsnormen voor het vlees gehandhaafd blijven”, besluit Business Unit Manager Swine Belux Beunnens.
“We zijn zeer trots dat onze vaccinatiemethode het eerste diergeneeskundige product is dat een milieuanalyse ondergaat,” verklaart Willem Neirynck, Country Technical Manager Swine Belux. “Het illustreert ons engagement om varkenshouders te helpen om een veilig en duurzaam voedselaanbod te produceren dat beantwoordt aan de noden van de consument.” Hij besluit met de vaststelling dat de vaccinatie met Improvac haar beloftes heeft gehouden. “Vaccineren is efficiënt want er werd geen berengeur vastgesteld op het eerste gevaccineerde varkensvlees in de slachthuizen en winkelrekken. De methode heeft ook zijn diervriendelijkheid bewezen. De karkassen van gevaccineerde beren hebben een betere en meer uniforme kwaliteit en het vlees is magerder”, aldus Neirynck.