2025 als kantelpunt

Sterke groei noopt 24-jarige tot tweede verhuizing met groentebedrijf

2025 als kantelpunt

Met zijn 24 jaar heeft newbie Cesar Van der Spurt al een hele tuinbouwgeschiedenis achter de rug. Hij startte drie jaar geleden met de teelt van microgroenten in een container. Al gauw was de productielocatie te klein en volgde een verhuizing naar een huurserre. Ook hier groeide hij uit zijn jasje en viel zijn oog op een voormalig sierteeltbedrijf van 0,6 hectare dat nu in productie wordt genomen. “Het waren vier jaren met ups en downs, het duurde drie jaar voordat ik mezelf een loon kon uitkeren.”

gisteren Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Cesar Van der Spurt microgroente

In de eindejaarsperiode gaat VILT langs bij een aantal boeren voor wie 2025 geen gewoon kalenderjaar was, maar een kantelpunt. Ontdek in elke nieuwsbrief de beslissing die de koers van hun leven veranderde.

Met twee werknemers selecteert Van der Spurt in een hoek van zijn serre in Merelbeke de benodigde buizen en hoeken voor een afwateringssysteem. Achter hen staat een nieuwe koelcel opgesteld en buiten liggen uitgebroken isolatiepanelen uitgestald. “We zijn de serre aan het ombouwen zodat deze dienst kan doen voor de teelt van microgroenten”, vertelt de 24-jarige zaakvoerder van 'Micro’s' dat microgroente teelt en vermarkt.

In een met schermen afgezonderde ruimte heeft hij alvast een tijdelijke productieruimte ingericht. Tweedehands gespecialiseerde lampen zorgen voor de verlichting en een heteluchtkanon voor de warmte. “Op deze manier konden we inspelen op de kerstdrukte. We hebben gisteren voor 310 kilo aan producten uitgeleverd, een record”, vertelt de ondernemer, die in Afsnee een voorlopige tweede teeltlocatie heeft en in totaal acht mensen in dienst heeft.

Voormalige sierteeltserre

Op Google verwijst het adres van de serre in verbouwing nog naar het plantenbedrijf van Yves Naessens uit Destelbergen. De sierteler kweekte er bloeiende kamerplanten totdat hij met pensioen ging en zijn serre verkocht. “Geen evidentie om een gebruikte serre te verkopen”, vertelt Naessens over de telefoon. Meerdere kandidaat-kopers passeerden de revue, maar uiteindelijk sloot hij een deal met Van der Spurt. “De basis van de serre is perfect voor de teelt van microgroenten”, zegt deze.

Sierteeltserre wordt microgroenteserre

Microgroenten

Microgroenten zijn kiemgroenten die in ruim een week worden gekweekt. “Tuinkers is de bekendste microgroente, maar daarnaast zijn er nog talloze variëteiten die bij de consument weinig bekend zijn, maar in de horeca steeds populairder raken”, vertelt Van der Spurt. “Denk aan erwt, radijs, zonnebloem, rode kool en broccoli. Wij hebben in totaal 12 soorten.”

Zelf stuitte de Gentenaar vier jaar geleden bij toeval op de groente. “Ik studeerde aan de kunstacademie, maar wilde een andere bijdrage aan de maatschappij leveren. Ik was geïnteresseerd in duurzame landbouwtechnieken en ben toen op de teelt van microgroenten gestuit.”

Volgens de ondernemer zijn de kiemgroenten rijk aan vitaminen en antioxidanten. “Microgroenten zijn erg gezond en kennen een sterke concentratie aan voedingsstoffen. Tachtig gram microgroenten staat gelijk aan 300 gram rucola.”

Gestart in container op de oprit

Gefascineerd door het verhaal van de opkomende groente startte hij in zijn ouderlijk huis met de teelt. “Ik had een zeecontainer gekocht die ik zelf had uitgerust met stellingen, een eb- en vloedsysteem en LED-lampen”, verduidelijkt hij.

Nadat hij zich aanvankelijk richtte op de consumentenmarkt voor de eerste kiemgroenten, verlegde hij zijn aandacht al snel naar de horeca: “De consumenten bleken het product nog niet goed genoeg te kennen. Bij chefs zijn microgroenten al meer ingeburgerd.”

Microgroente

Na enkele maanden slaagde hij erin zijn volledige afzet te vermarkten aan horecazaken in de regio Gent. Nadat hij vervolgens van de gemeente te horen kreeg dat hij de zeecontainer moest verwijderen van de oprit, besloot de toen 21-jarige de sprong in het diepe te wagen. “Met productie in een zeecontainer hadden we te weinig schaal om een inkomen te genereren, temeer omdat wij alle productie zelf naar onze klanten vervoeren.”

Van der Spurt, die intussen Yuval Depicker als zakenpartner had aangetrokken, besloot daarna te starten in een huurserre in Afsnee. “Het ging om een voormalige azaleaserre van 1 hectare, waarvan wij het modernste gedeelte van 1.800 vierkante meter in gebruik hadden.”

Infectie en klanten verloren

Vanuit de nieuwe locatie richtte Van der Spurt zich op groothandelaren, die hij door de grotere locatie wel kon bedienen. Hierop volgde een snelle en sterke groei van zijn bedrijf. “Eigenlijk ging het te snel en verloren we op een gegeven moment de controle. We hadden bijvoorbeeld te weinig personeel en ook ging het in de productie flink fout. Door een infectie moesten we de hele serre leeghalen en een maand lang reinigen en ontsmetten. In deze periode hebben we ook de nodige klanten verloren.”

De startende kwekers slaagden erin de controle terug te krijgen en het klantenvertrouwen te herwinnen. Er ontstond weer groei. “Zo’n acht maanden geleden kwamen we op een kantelpunt en kon ik mezelf eindelijk een inkomen toekennen. Daarvoor leefde ik op zakgeld van 200 euro per maand en werkte ik zeven op zeven”, aldus de Oost-Vlaming.

Koelunit microgroente

Anno 2025, met de feestdagen voor de boeg, staat hij voor een volgende stap van het bedrijf. “Dit jaar hebben we deze serre in Merelbeke opgekocht. Het gaat om een serre van 6.500 vierkante meter. Dat betekent een verdere vergroting van onze productiecapaciteit”, aldus Van der Spurt. Hij plant zijn definitieve verhuis begin volgend jaar en zal daarna de deur in Afsnee achter zich dicht trekken.

Zelf afzetmarkt creëren

Met de nieuwe uitbreiding denkt Van der Spurt voorlopig klaar te zijn voor de Belgische markt. Naast een andere serreteler in Oost-Vlaanderen beperkt de teelt zich in ons land tot een handvol lokale producenten die in een zeecontainer, een vertical farm, kleinschalig kweken voor de lokale horeca.

Volgens Van der Spurt moet de sector werken aan een grotere afzetmarkt van microgroente. “Wij moeten zelf bijdragen aan de naamsbekendheid van de groente en onze eigen markt ontwikkelen.” Momenteel komt 75 procent van de omzet van Micro’s uit de horeca. “Maar als de gezonde kwaliteiten van microgroente bekend raken zijn er veel groeimogelijkheden in de consumentenmarkt”, besluit Van der Spurt.  

Jonge melkveehouder beproeft zijn geluk in Frankrijk
Uitgelicht
Zijn koffers staan ingepakt. Eind dit jaar vertrekt melkveehouder Bert Felis definitief naar Frankrijk. De 32-jarige Vlaams-Brabander nam er een melkveebedrijf met 65 dieren o...
21 december 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek