nieuws

Pesticidenresidu's in voeding dalen verder

nieuws
In 2009 werden in de EU opnieuw minder residu's van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden in voedingsmiddelen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA meldt in zijn jaarrapport dat in 97,4 procent van de stalen niet meer residu's werden aangetroffen dan toegestaan. Dat is een verbetering met circa één procent ten opzichte van 2008.
9 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02

In 2009 werden in de EU opnieuw minder residu's van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden in voedingsmiddelen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA meldt in zijn jaarrapport dat in 97,4 procent van de stalen niet meer residu's werden aangetroffen dan toegestaan. Dat is een verbetering met circa één procent ten opzichte van 2008.

EFSA wijt de sinds 2006 continue verbetering deels aan de harmonisering van de maximaal toegestane pesticidenresidu's in de verschillende lidstaten, al hebben ook andere factoren zoals inspanningen van de fabrikanten en een zorgvuldiger pesticidengebruik bijgedragen tot de verbetering. Een overschrijding wordt vaker vastgesteld in voedingsmiddelen uit derde landen (6,9% van de stalen), dan in voeding afkomstig van EU- of EFTA-lidstaten (1,5% van de stalen).

De lidstaten rapporteerden over bijna 68.000 stalen waarin gezocht werd naar residu's van 834 verschillende gewasbeschermingsmiddelen. De analyses gebeurden op 300 verschillende voedingswaren. Volgens EFSA houdt de langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden residu's van gewasbeschermingsmiddelen in voeding geen gevaar in voor de gezondheid. Ook een overschrijding van de toegestane residu's betekent niet noodzakelijk een gevaar voor de volksgezondheid.

Meer info: EU Report on Pesticide Residues in Food

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek