Peeters helpt fruittelers om fruitmot te misleiden

nieuws
Fruittelers krijgen voortaan financiële steun bij het toepassen van de verwarringstechniek of feromoonverwarring ter bestrijding van de fruitmot in hun plantages. Woensdag hielp minister-president Kris Peeters fruittelers Luc en Marc Bels bij het ophangen van de eerste dispensors in hun boomgaard in Sint-Truiden.
28 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Fruittelers krijgen voortaan financiële steun bij het toepassen van de verwarringstechniek of feromoonverwarring in hun plantages. Daarmee kunnen zij op milieuvriendelijke wijze de fruitmot bestrijden die voor heel wat schade kan zorgen in de appel- en perenteelt. Minister-president Kris Peeters hielp fruittelers Luc en Marc Bels bij het ophangen van de eerste dispensors in hun boomgaard in Sint-Truiden.

De fruitmot is een kleine nachtvlinder waarvan de rupsjes ernstige schade veroorzaken bij appelen en peren door gangen te boren in het fruit. Gebeurt dit in het voorjaar, dan vallen de vruchten van de boom. Vruchten die later in het jaar worden aangetast, worden ‘wormstekig’. Ze zijn onaantrekkelijk voor de consument en gaan rotten bij bewaring. Sproeien met insecticide was tot nu toe de enige manier om het probleem aan te pakken.

Het Proefcentrum Fruit uit Sint-Truiden en de gewasbeschermingsmiddelenindustrie zijn meer dan tien jaar in de weer geweest om een milieuvriendelijke bestrijdingstechniek te ontwikkelen. De verwarringstechniek of feromoonverwarring bestaat erin buisjes of koordjes – afhankelijk van de fabrikant - in de boomgaard te hangen met daarin geurstoffen van vrouwtjesdieren. Dit brengt de mannetjes in de war en ze verliezen de lust om te paren. Op die manier komen er geen rupsen die schade kunnen veroorzaken.

Vlaanderen heeft nu beslist om financiële steun toe te kennen aan de fruittelers die deze techniek toepassen. Zij krijgen een steunbedrag van 250 euro per ha per jaar, geld dat afkomstig is uit Europese fondsen met cofinanciering vanuit Vlaanderen. Om steun te krijgen moeten de telers een vijfjaarlijkse verbintenis aangaan en de techniek minstens toepassen op 1 ha. “Wij willen maatregelen die bijdragen tot een duurzame landbouw zeker steunen. Met deze milieuvriendelijke techniek kunnen we ook de handelspositie van Vlaanderen verstevigen”, aldus de minister-president.

Peeters doelt hiermee onder meer op de Vlaamse perenexport naar Rusland. De Russen hanteren zeer strenge normen op het vlak van residu’s. Ook nieuwe markten als China en India vragen garanties op vlak van de aanwezigheid van fruitmot. De nieuwe verwarringstechniek helpt de afzet van de Vlaamse fruittelers veilig stellen. De minister-president benadrukt ook dat Vlaanderen niet wilde wachten tot de deadline van 2014 om de milieunormen op dat vlak te halen.

Boerenbond toont zich bijzonder tevreden met de maatregel. “Wij stimuleren al jaren de milieubewuste technieken in de fruitteelt. De Vlaamse fruitteeltsector is in Europa al sinds 1996 voorloper op het vlak van geïntegreerde bestrijdingsmethoden. De maatregel die Peeters genomen heeft, versterkt dit alleen maar”, klinkt het in een persbericht.

Ook Phytofar, de Belgische federatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, staat volledig achter het initiatief. “Als sinds de jaren ’80 ondersteunen wij het principe van geïntegreerde gewasbescherming. Een gemiddeld ontwikkelingstraject van een nieuw gewasbeschermingsmiddel bedraagt 189 miljoen euro. Alle oplossingen worden getoetst aan de striktste Europese normen inzake veiligheid voor mens en omgeving”, meent de organisatie.

Phytofar is naar eigen zeggen verheugd dat deze knowhow geapprecieerd en ondersteund wordt. "Dit laat de Vlaamse land- en tuinbouwers toe competitief duurzame voedingsmidden en grondstoffen te produceren voor de consument en de verwerkende industrie".

Er wordt verwacht dat ongeveer de helft van het areaal pitfruit volgend jaar zal uitgerust worden met feromoonverwarring, goed voor zo’n 7.000 ha fruit.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek