"Overpopulatie houtduiven vraagt georganiseerde aanpak"

“Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen hebben het Duivenweekend aangegrepen om zich in het nieuws te praten”, zegt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche in Boer&Tuinder. Vanthemsche merkt op dat wildschade wel degelijk een groot probleem is in de sector en vraagt aan de Vlaamse regering werk te maken van een beleidsvisie om dit coherent aan te pakken.
28 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

“Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen hebben het Duivenweekend aangegrepen om zich in het nieuws te praten”, zegt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche in Boer&Tuinder. Hij merkt op dat wildschade wel degelijk een groot probleem is in de sector en vraagt aan de Vlaamse regering werk te maken van een beleidsvisie om dit coherent aan te pakken.

De voorbije vijf jaar verdubbelde de populatie houtduiven. Volgens Vanthemsche zorgt die sterke toename voor enorme schade in de land- en tuinbouwgewassen. Zo kan de schade in de bloemkolenteelt oplopen tot meerdere duizenden euro’s per hectare. "Onze landbouwers zitten wat de bestrijding betreft met de handen in het haar", weet de voorzitter van Boerenbond. "De ‘eenvoudige maatregelen’ waarover Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen spreekt, blijken in de praktijk helemaal niet te werken en het wordt steeds moeilijker om die beesten effectief te verjagen".

Piet Vanthemsche is van mening dat een goede samenwerking vaak de beste oplossing is. “En het Duivenweekend is daar een voorbeeld van”, stelt hij. In dat kader wil hij de mensen van de Hubertus Vereniging Vlaanderen – de organisatie van de Vlaamse jagers – bedanken voor hun inzet. "Zij staken hun nek voor ons uit en kregen daarbij in de media de wind van voren". Ook de gedeputeerden voor Landbouw van de Vlaamse provincies is Vanthemsche erkentelijk voor de rol die zij op zich namen bij de organisatie van het weekend.

Boerenbond benadrukt dat er niet werd gejaagd op doortrekkende duiven, maar op duiven die in onze streken verblijven om te broeden. Er werd ook bewust gekozen voor een tijdstip voor het broedseizoen en tijdens de periode die in het Jachtopeningsbesluit werd voorzien. "Van een georganiseerde vogelslachting tijdens de trekperiode was dus absoluut geen sprake", klinkt het.

Boerenbond neemt de problematiek van wildschade ernstig en vraagt voldoende middelen voor de land- en tuinbouwers om dit probleem te beheersen. “Dit zal zeker een belangrijke vraag zijn in ons politiek memorandum voor de volgende Vlaamse regering”, besluit Piet Vanthemsche.

Poll: Zou u bezwaar hebben tegen een nog veel intensere bejaging van de houtduif?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek