Oost-Vlaanderen zoekt draagvlak voor glastuinbouwzone
nieuwsDe dynamiek in de glastuinbouwsector wordt afgeremd door een gebrek aan nieuwe uitbreidings- en vestigingsmogelijkheden. Om hieraan te verhelpen, heeft Vlaams landbouwminister Kris Peeters enkele maanden geleden het concept van de duurzame glastuinbouwzones, waar meerdere glastuinbouwbedrijven kunnen geclusterd worden, nieuw leven ingeblazen. Het verst gevorderd is tot hiertoe een project in Oudenburg, nabij Oostende.
In Oost-Vlaanderen werd al in 2001 na een onderzoek het gebied 'Stokstorm' geselecteerd als pilootproject. De gronden zijn in eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). In het plangebied zouden zich uiteindelijk 3 à 5 glastuinbouwbedrijven met een minimale oppervlakte van drie hectare kunnen vestigen. Het is de bedoeling dat het projectgebied op een duurzame wijze wordt ingericht, benadrukt het Oost-Vlaamse provinciebestuur.
De bedrijven dienen te worden uitgebouwd volgens de 'best beschikbare technieken', waardoor de bedrijven efficiënt zullen omspringen met energie, water, voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen. Daardoor zal de milieuhinder tot het absolute minimum beperkt worden. Bovendien is er ook bijzondere aandacht voor de landschappelijke integratie van de cluster van serres, zo luidt het.
Eerder verzette het stadsbestuur van Deinze zich tegen de ontwikkeling van de glastuinbouwzone, na een afkeurend advies van de milieu- en landbouwraad en de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening. De lokale landbouwers argumenteren dat ze in het recente verleden landbouwgrond hebben moeten afstaan door de uitbreiding van het plaatselijke industriegebied en de ontwikkeling van het stadsbos in Astene. Ze vrezen dat de nieuwe glastuinbouwzone nog een hap uit de open ruimte zal wegnemen.
Het openbaar onderzoek zou volgende maand van start gaan. Aan interesse bij glastuinders om in het project te stappen, is er zeker geen gebrek, luidt het bij de Vlaamse landbouwadministratie.(KS)