Ook Vlaamse landbouw vierde 11 juli
nieuwsOp dit melk- en vleesveebedrijf maakten de kinderen kennis met 150 stuks vlees- en 80 stuks melkvee. Bedrijfsleider Luc Schramme gaf de ene rondleiding na de andere. "Het rondleiden van scholen is al enkele jaren een liefhebberij", vertelt hij. "We kunnen er geen volwaardig neveninkomen uit puren, maar het geeft ons bedrijf een goede reputatie in de streek".
"Bovendien hebben de jonge bedrijfsleiders wel degelijk een verhaal te vertellen", vervolgt Schramme. "Door het melk- en mestquotum kunnen we al een tijdje niet meer kwantitatief groeien. Op die manier zijn we gedwongen om kwalitatieve aspecten zoals selectie, voeder en stallenbouw voortdurend te verbeteren om het rendement op te drijven".
Bedrijfsleider Schramme vindt het ook belangrijk rechtstreeks contact te hebben met de consument. "Veel mensen betrouwen hun voeding slechts wanneer ze er de afkomst van kennen. Zelf werken we aan een kortere keten tussen producent en consument door de verkoop van hoeveproducten".
Terwijl de mama's na de rondleidingen proefden van een chocolademousse en een yoghurt, haalden de kinderen hun hart op in stallen en weiden. Eentje merkte op dat het niet altijd mooi weer hoeft te zijn om een toffe dag te beleven. Want zoals het op een echte Vlaamse feestdag past, waren we intussen al enkele keren natgeplenst.