"Nood aan meer investeringen in landbouwontwikkeling"
nieuwsThe Economisch stelt dat in dertig jaar tijd, tussen 1974 en 2005, de voedselprijzen daalden met 75 procent, terwijl ze sinds 2005 weer stegen met 75 procent. Feit is dat in het Zuiden, waar in veel landen 70 tot 80 procent van het gezinsinkomen naar voedsel gaat, de impact van de prijsstijgingen veel groter is dan bij ons. In een aantal landen is sprake van voedselrellen. Na de eerste protestgolf namen verschillende regeringen maatregelen. Zo gingen de belangrijkste rijstexporterende landen massaal rijst hamsteren.
Ook de Afrikaanse ministers van Economie besloten begin april de stijging van de voedselprijzen aan te pakken, want die bedreigen volgens hen de stabiliteit en economische groei van Afrika. Anderzijds willen ze de opportuniteiten van de hoge voedselprijzen aangrijpen om een verhoging van de voedselproductie te verwezenlijken zodat Afrika zichzelf kan voeden. "Een nobel doel", aldus de opinieschrijvers. "Maar dat houdt dan wel in dat de lokale ontwikkeling van landbouw weer een voorname rol moet krijgen en dat het aandeel van de steunmaatregelen voor landbouw in het budget opgetrokken moet worden".
Volgens Vanthemsche en de ngo-sector moeten de inspanningen in de eerste plaats gericht zijn op de ondersteuning van kwaliteitsvolle lokale productie en het beter doen functioneren en beschermen van de interne, regionale markt. "Zo worden ontwikkelingslanden minder afhankelijk van import uit het buitenland en fluctuaties op de wereldmarkt", luidt het. Voor veel landen zou het gaan om een trendbreuk, want vooral in de Afrikaanse landen investeerden veel regeringen jarenlang niet in hun landbouw. Ze kiezen er enkel voor om goedkoop voedsel te importeren zodat het stedelijk electoraat niet mort.
"Investeren in eigen productiepotentieel is net essentieel om in de eigen voedselbehoeften te voorzien", stellen de opiniemakers. In Sub-Sahara-Afrika bijvoorbeeld steeg de rijstproductie tussen 2001 en 2005 jaarlijks met 5,81 procent. De consumptie steeg in diezelfde periode jaarlijks met 5,84 procent. Die productiestijging is te danken aan een sterkere institutionele ondersteuning van de lokale productie en een aantal technische ontwikkelingen, de ontwikkeling van betere rijstvariëteiten bijvoorbeeld.(KS)