Nieuwe klimaatfilm viseert uitstoot veehouderij

In Antwerpen is donderdagavond de Nederlandse film 'Meat the Truth' in première gegaan. De documentaire prent waarschuwt voor de invloed van vleesconsumptie op de opwarming van de aarde. "Deze klimaatfilm illustreert hoe veeteelt via mest en darmgassen wereldwijd zo'n 18 procent van de broeikasuitstoot veroorzaakt", zegt EVA-coördinator Tobias Leenaert, die de film samen met Nic Baltazar heeft ingeleid.
12 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

In Antwerpen is donderdagavond de Nederlandse film 'Meat the Truth' in première gegaan. De documentaire prent waarschuwt voor de invloed van vleesconsumptie op de opwarming van de aarde. "Deze klimaatfilm illustreert hoe veeteelt via mest en darmgassen wereldwijd zo'n 18 procent van de broeikasuitstoot veroorzaakt", zegt EVA-coördinator Tobias Leenaert.

Volgens Leenaert begint Meat the Truth waar de klimaatfilm An Unconvenient Truth van Al Gore ophield. "Nu krijgen we te zien hoe de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen". De manier waarop de informatie in de film wordt gepresenteerd, gelijkt wel sterk op de wijze waarop dat gebeurde in de kaskraker van Al Gore. Alleen wordt de rol van de voormalige presidentskandidaat overgenomen door Marianne Thieme, de voorzitster van de Nederlandse Partij voor de Dieren.

"Ons voorstel is niet om vlees van het menu te schrappen, maar er alvast een beetje minder te eten", verduidelijkt Leenaert. "Als alle Vlamingen een jaar meedoen met de Donderdag Veggiecampagne en één dag per week geen vlees of vis eten, dan heeft dat hetzelfde effect als een half miljoen auto's een jaar lang in de garage laten staan".

In het Europees parlement werden onlangs nog 200 voorstellen goedgekeurd om de klimaatverandering te lijf te gaan. Een voorstel om het publiek te sensibiliseren omtrent de voordelen van minder vlees te eten, haalde het niet. Enkele maanden geleden werd een gelijkaardig voorstel van Groen! in het Vlaams parlement weggehoond.

Meer informatie: Meat the Truth

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek