Nieuwe coöperatie adviseert telers openluchtgroenten

Moderne tuinbouwbedrijven staan voor grote uitdagingen op het vlak van kostenreductie, kwaliteitsverbetering, productieverhoging en gewasbescherming. Daarom neemt de nood aan individuele teeltvoorlichting steeds toe. Als antwoord hierop hebben de REO Veiling, Ingro en twee proefcentra de coöperatie Taco opgestart.
29 mei 2009  – Laatste update 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Moderne tuinbouwbedrijven staan voor grote uitdagingen op het vlak van onder meer kostenreductie, kwaliteitsverbetering, productieverhoging en gewasbescherming. Daarom neemt de nood aan individuele teeltvoorlichting steeds toe. Als antwoord hierop hebben de REO Veiling, de telersvereniging Ingro en twee proefcentra de coöperatie Taco opgestart.

De nood aan teeltvoorlichting op maat wordt versterkt door stijgende productiekosten, de toenemende grootschaligheid en de trend naar steeds meer specialisatie. Vandaar dat de proefcentra in Beitem en Kruishoutem steeds meer geconfronteerd worden met praktijkgerichte en bedrijfsgebonden vragen van telers. Tegelijkertijd moeten ze echter hun basisopdracht inzake praktijkonderzoek blijven vervullen.

Om het ene te rijmen met het andere werd na grondig overleg beslist om een telersadviescoöperatie op te richten. Die zal individuele en betaalde bedrijfsvoorlichting verstrekken aan telers van openluchtgroenten in voornamelijk Oost- en West-Vlaanderen. Aandeelhouders zijn de twee proefcentra, de REO Veiling, Ingro en de voorlichters.

De proeftuinen moeten zorgen voor de technische en wetenschappelijke omkadering. Er moet een duidelijke uitwisseling zijn tussen voorlichters en onderzoekers. Op die manier zullen de onderzoekscentra hun voeling met de behoeften op het terrein versterken en dat zal het praktijkonderzoek nog verbeteren, zo luidt het in een persbericht.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek