"Nieuw mestactieplan kost sector 30 miljoen euro"
nieuwsBoerenbond heeft aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege een berekening overhandigd waarin de Universiteit Gent en ILVO de meerkost van nieuwe mestoverschotten weergeeft van het Vlaams mestactieplan (MAP) 2011-2014, zoals het nu voorligt. “Als Europa geen nieuwe derogatie toekent, dan dreigt een meerkost van bijna 30 miljoen euro op de sector af te komen”, zegt voorzitter Piet Vanthemsche.
Om de waterkwaliteit te vrijwaren, verplicht de Europese Commissie Vlaanderen om strengere bemestingsnormen op vlak van stikstof en fosfor op te nemen in het nieuwe mestactieplan dat geldt voor de periode 2011-2014. Het plan dat momenteel op tafel ligt, heeft tot gevolg dat er opnieuw mestoverschotten ontstaan. “Om die weg te werken, zal de sector geconfronteerd worden met een extra kost van bijna acht miljoen euro”, waarschuwt Vanthemsche.
De Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) becijferden dat daar nog eens bijna 22 miljoen euro bovenop komt, wanneer de sector zijn derogatie verliest. “Daardoor loopt het totale kostenplaatje op tot bijna 30 miljoen euro. Al die kosten dienen om de nieuw gecreëerde mestoverschotten te verwerken, te vervoeren en af te zetten bij derden”, klinkt het bij Boerenbond.
Volgens de landbouworganisatie zullen de land- en tuinbouwers bijkomend ook dure kunstmest moeten kopen om aan de plantbehoefte te voldoen, aangezien zij hun eigen mest niet meer volledig kunnen gebruiken door de strengere normen. Dit zou goed zijn voor ongeveer 20 procent van de berekende meerkost. “In hun berekening hebben de onderzoekers nog geen rekening gehouden met de opbrengst- en kwaliteitsverliezen voor teelten op zandgrond waar de bemestingsnormen stikstof nog met tien procent verlaagd worden”, zei Vanthemsche.
De Boerenbondvoorzitter overhandigde tijdens Agriflanders het rapport met de berekening aan minister Schauvliege. Hij wees er de minister nogmaals op dat er een verantwoord én haalbaar mestactieplan moet komen. Schauvliege beloofde haar best te doen om de Europese Commissie te overtuigen. “Deze gegevens zijn alvast een belangrijk instrument om daar op tafel te leggen”, besloot ze.