Nettowinst van Syngenta groeit met kwart in 2008

De Zwitserse agroreus Syngenta heeft haar nettowinst in 2008 zien toenemen met 25 procent tot 1,07 miljard euro. De producent van zaaizaad en bestrijdingsmiddelen boekte een omzet van iets meer dan negen miljard euro, een stijging met 26 procent in vergelijking met het jaar voordien. "2008 was dan ook een fantastisch landbouwjaar door de verhoging van het globale landbouwareaal en een versnelde adoptie van nieuwe technologieën", zo luidt het bij de multinational.
9 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Zwitserse agroreus Syngenta heeft haar nettowinst in 2008 zien toenemen met 25 procent tot 1,07 miljard euro. De producent van zaaizaad en pesticiden boekte een omzet van iets meer dan negen miljard euro, een stijging met 26 procent in vergelijking met het jaar voordien. "2008 was dan ook een fantastisch landbouwjaar", luidt het bij de multinational.

De hoge prijzen voor landbouwgrondstoffen leidden vorig jaar tot een aanzienlijke verhoging van het wereldwijde landbouwareaal en een versnelde adoptie van nieuwe technologieën. In Europa profiteerde Syngenta niet alleen van de hoge prijzen, maar ook van de afschaffing van de verplichte braaklegging.

In de VS speelde het bedrijf een belangrijke rol in de expansie van de markt voor fungiciden voor de maïsteelt. Ook de markt van transgeen zaaigoed voor maïs en soja blijft groeien. Zuid-Amerika liet de sterkste groei optekenen, maar in de tweede helft van 2008 is die flink afgezwakt als gevolg van duurdere kredieten.

Dit jaar gooien wisselkoersen en een terugvallende vraag mogelijk roet in het eten. Ten opzichte van twaalf maanden geleden zijn landbouwers door de prijsdaling van landbouwgrondstoffen minder geneigd om gewassen in te zaaien. Toch is men bij Syngenta gematigd optimistisch over de groeiperspectieven. 

Het bedrijf zegt ook rotsvast te geloven in de stevige fundamenten van de landbouwmarkt. Door de stijgende bevolkingsgroei moet de landbouwproductie de komende decennia immers nog fors opgedreven worden.

Meer informatie: Full Year Results 2008

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek