"Moeten we wel bedrijven van afnemers blokkeren?"

Boerenbond kreeg vorige maandag telefoontjes van journalisten die vroegen waarom het ABS alleen actievoerde. "Het antwoord was eenvoudig: we waren helemaal niet uitgenodigd", stelt Piet Vanthemsche. De voorzitter van Boerenbond vraagt zich daarnaast af in welke mate het verstandig is om de bedrijven van rechtstreekse afnemers te blokkeren.
3 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Boerenbond kreeg vorige maandag telefoontjes van journalisten die vroegen waarom het ABS alleen actievoerde. "Het antwoord was eenvoudig: we waren helemaal niet uitgenodigd", stelt Piet Vanthemsche. De voorzitter van Boerenbond vraagt zich daarnaast af in welke mate het verstandig is om de bedrijven van rechtstreekse afnemers te blokkeren.

Boerenbond is het er wel mee eens dat de huidige melkprijzen "totaal onvoldoende" zijn om de kostprijs te dekken en aan de melkveehouders een waardig inkomen te bezorgen. Maar een tijdelijke bezetting van zuivelfabrieken vindt Vanthemsche geen goed idee. "Zij zijn immers mee onze partners in de keten, en in de discussie met de grootdistributie hebben we hun steun nodig om tot enig resultaat te komen".

Intussen heeft Boerenbond 39 maatregelen opgelijst om de crisis te bestrijden. "Het gaat om exact één maatregel per werkdag die ons nog rest voor de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni", aldus de landbouworganisatie. De maatregelen zullen dinsdag voorgesteld worden aan Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters. Daarna wil Boerenbond het verlanglijstje ook voorschotelen aan de federale regering en de Europese Commissie.

Bovendien zullen de komende weken in het Vlaamse platteland affiches verschijnen die de crisis onder woorden brengen. "Met niet mis te verstane slogans zal aan de voorbijgangers duidelijk gemaakt worden dat ook boeren en tuinders een inkomen verdienen", luidt het bij Boerenbond. Vanthemsche reist volgende week naar alle provincies om de affichecampagne er samen met de provinciale voorzitters te lanceren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek