"Minder voedsel verspillen, spaart kostbaar water uit"

Van 26 tot 31 augustus organiseert het Stockholm International Water Institute (SIWI) de Wereld Water Week. Het congres focust dit jaar op het verband tussen (schaars) water en voedselzekerheid. Meer dan een vierde van de wereldwijde waterconsumptie is volgens SIWI vermijdbaar omdat het dient voor de productie van voedsel dat finaal verspild wordt.
27 augustus 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

Van 26 tot 31 augustus organiseert het Stockholm International Water Institute (SIWI) de Wereld Water Week. Het congres focust dit jaar op het verband tussen (schaars) water en voedselzekerheid. Meer dan een vierde van de wereldwijde waterconsumptie is volgens SIWI vermijdbaar omdat het dient voor de productie van voedsel dat finaal verspild wordt.

De Wereld Water Week verwelkomt meer dan 2.000 beleidsmakers, bedrijfsleiders, wetenschappers en vertegenwoordigers van ngo's en internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Het Stockholm International Water Institute tracht hen te overtuigen dat voedselverspilling vermijden de efficiëntste manier is om de grote vraag naar water en andere natuurlijke hulpbronnen te verlichten. SIWI viseert zowel voedselverliezen bij productie, verwerking en distributie als verspilling door de consument.

Een andere onderzoeksinstelling, het International Water Management Institute, ijvert naast het vermijden van voedselverspilling ook voor productiviteitsverhogingen in de landbouw, gewasveredeling met het oog op een lager waterverbruik en het recycleren van afvalwater.

“Landbouw vergt veel water en heeft de sleutel voor duurzaam watergebruik in handen”, beaamt José Graziano da Silva, directeur-generaal van Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO. Investeren in kleinschalige landbouw noemt hij een cruciale voorwaarde om de wereldbevolking van water en voldoende voedsel te kunnen voorzien.

Wereldwijd wordt inderdaad 70 procent van het water gebruikt voor irrigatie in de landbouw. In sommige ontwikkelingslanden loopt dat op tot 85 procent van de waterconsumptie. EU-commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs verklaart dat duurzame Landbouw en voedselzekerheid daarom bovenaan de Europese agenda voor ontwikkelingshulp staan. De EU streeft in ontwikkelingslanden naar verbeteringen aan de irrigatiesystemen en efficiënter watergebruik in de landbouw.

Meer info: World Water Week

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek