Studie bepleit halvering vleesconsumptie tegen 2050
nieuwsEen Amerikaanse studie bepleit de vermindering van de vleesconsumptie om de klimaatwijziging af te remmen. “Als we uitgaan van de scenario’s die het VN-klimaatpanel in 2007 uittekende, dan moeten we tegen 2050 onze vleesconsumptie met de helft verminderen”, zegt Eric Davidson, de auteur van de studie. Een optie is een andere methode ontwikkelen om dieren te voederen.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Woods Hole Research Center, een belangrijk centrum voor oceaanonderzoek in de Verenigde Staten. Eén van de onderzoeksdomeinen van het centrum is de klimaatverandering. Bij de productie van vlees komt er N2O of lachgas vrij. Dat broeikasgas wordt samen met gassen als CO2 en methaan verantwoordelijk gehouden voor de klimaatverandering.
Het grootste deel van de N2O-uitstoot die door de mens wordt veroorzaakt, komt van de landbouw. Vooral mest en stikstofhoudende kunstmest worden gezien als belangrijke oorzaken. De uitstoot van N2O afremmen, lijkt niet evident omdat de consumptie van vlees nog steeds toeneemt, zowel in rijke als in arme landen. “Bovendien zijn de stikstofhoudende meststoffen belangrijk in de moderne voedselproductie”, zegt onderzoeker Davidson.
Vooral de consumptie van rood vlees wordt als boosdoener aanzien. Volgens Davidson zou de vervanging van rood vlees door bijvoorbeeld varkens- of kippenvlees al een belangrijke tussenstap opleveren. “Het zou al zorgen voor een behoorlijke reductie van de N2O-uitstoot”, klinkt het. Een andere optie die door de onderzoeker naar voor wordt geschoven, is een andere methode ontwikkelen om de dieren te voederen.
“Maar het meest efficiënt is de vleesconsumptie fors verminderen. Tegen 2050 zou die met de helft gedaald moeten zijn”, meent Davidson. “Dat doet niet alleen de vraag naar kunstmest dalen, maar het vermindert ook de hoeveelheid dierlijke mest.” Een drastische vermindering van de vleesconsumptie lijkt onwaarschijnlijk, maar toch sluit hij niet uit dat dit lukt. “Had je me 30 jaar geleden gevraagd of roken ooit verboden zou worden in cafés, zou ik eens goed gelachen hebben, maar ondertussen is het toch werkelijkheid geworden”, aldus Davidson.
Meer info: Representative concentration pathways and mitigation scenarios for nitrous oxide
Bron: Knack