"Melkautomaat verdient zichzelf heel snel terug"
nieuwsEr zijn melkveehouders die wél nog loon naar werken krijgen. Tot hiertoe hebben een veertigtal boeren in ons land een melkautomaat geplaatst, waar 24 uur per dag verse hoevemelk kan gekocht worden. Een automaat verdient zich snel terug, zo hebben Wervel en de Voedselteams becijferd. Maar ze waarschuwen voor donkere wolken boven deze verkoopsmethode.
Een vijftal jaar geleden doken de eerste melkautomaten op aan boerderijpoorten. Ondertussen werden in België bijna vijftig toestellen geïnstalleerd. "Momenteel kost een automaat 6.500 euro", zegt Wim Merckx van de Voedselteams. "De gemiddelde verkoop ligt tussen 70 en 80 liter per dag. De boer ontvangt gemakkelijk 50 eurocent meer voor zijn melk aan de automaat in vergelijking met de prijzen die de melkerijen bieden. Dat betekent een meeropbrengst van 37,5 euro per dag of 1.125 euro per maand".
Minder positief is volgens Merckx dat de FOD Economie de ijking van de automaten wil verplichten. "Die maatregel zou de financiële lat voor het plaatsen van automaten hoger leggen en een nieuwe barrière plaatsen tussen boeren en consumenten", waarschuwt hij. Geïnspireerd door voorbeelden uit andere landen vragen Wervel en de Voedselteams om een uitzondering op de bestaande wetgeving te voorzien voor melkautomaten op landbouwbedrijven.
Beide organisaties hebben hierover een brief gestuurd naar de bevoegde diensten. "Fabrikanten kunnen wel degelijk ijkbare automaten maken, maar die kosten al gauw 2.000 euro meer", zegt Merckx. "Het zou veel simpeler zijn indien de FOD Economie net zoals in Italië en Zwitserland de hoeveverkoop als een zelfregulerend systeem beschouwt. Als de literfles van de consument niet vol blijkt te zijn, kan hij altijd het erf opstappen en de zaak met de boer zelf afhandelen. Melk aftappen is iets heel anders dan benzine tanken".