Melk van transgene geiten bestrijdt bloedklonters

Een panel van de FDA heeft een positief advies gegeven voor een geneesmiddel dat geproduceerd wordt op basis van de melk van transgene geiten.
26 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Een panel van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een positief advies gegeven voor de goedkeuring van wat het eerste geneesmiddel op de Amerikaanse markt zou kunnen worden dat afkomstig is van genetisch gewijzigde dieren. Atryn bestrijdt bloedklonters en wordt door het bedrijf GTC Biotherapeutics aangemaakt via de melk van gemodificeerde geiten.

Volgens het adviespanel van de FDA wijzen alle onderzoeksgegevens van de geneesmiddelenproducent er op dat het product veilig en effectief is. Begin volgende maand valt de definitieve beslissing over de goedkeuring van het nieuwe geneesmiddel. "Dit wordt een precedent voor toekomstige ontwikkelingen", aldus panellid Richard Colvin van het ziekenhuis in Massachusetts.

In september heeft de FDA richtlijnen voorgesteld voor de producenten van transgene dieren. Er moeten regels komen die ervoor zorgen dat de commercialisering van melk, vlees en eieren van transgene dieren geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid, het leefmilieu en de dieren zelf. De goedkeuring van Atryn "zou een achterdeur openen voor de goedkeuring van gemodificeerde dieren", reageert Jaydee Hanson van de belangengroep Center for Food Safety.

GTC Biotherapeutics stelt dan weer dat Atryn tussen 60.000 en 600.000 Amerikanen met een verhoogd risico op bloedklonters kan helpen. Bij de kweek van de transgene geiten worden cellen gebruikt die geïnjecteerd zijn met humaan dna. De vrouwelijke dieren produceren vervolgens het gewenste eiwit via hun melk.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek