header.home link

VLM voert mestcontroles op in 37 gemeenten

10 september 2021

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft de lijst van gemeenten, waar de waterkwaliteit er het slechtst aan toe is, geüpdatet. Het gaat om 37 gemeenten, waaronder 25 nieuwe, waar de komende 2 jaar extra mestcontroles zullen uitgevoerd worden.

Lees meer over:
vlm-controle-mestbank-1108

Onder de noemer “VODKA-actie” (Verantwoord Omgaan met Dierlijke mest, Kunstmest en Andere meststoffen), voert de Mestbank sinds 2014 controles uit in gemeenten waar de waterkwaliteit achterophinkt.

Hoe het gesteld is met de waterkwaliteit in Vlaanderen, wordt aangegeven met een code groen, geel, oranje en rood, die overeenkomen met de gebiedstypes 0, 1, 2 en 3. VLM wil over een periode van 4 jaar in 60 procent van het gebiedstype 3 verhoogd aanwezig zijn. Dat zijn de gebieden waar de VLM het meeste impact verwacht door verhoogde controles omdat de waterkwaliteit er het slechtst is.

VLM-gebiedstype-waterkwaliteit

De lijst van die VODKA-gemeenten wordt elke 2 jaar vernieuwd door VLM. Op de nieuwe lijst prijken 37 gemeenten, waaronder 25 nieuwe, waar de controles van juli 2021 tot juni 2023 zullen verscherpt worden. Alle VODKA-gemeenten liggen volledig of voor een groot deel in gebiedstype 2 en 3. Naast de slechte waterkwaliteit, heeft de Mestbank bij de selectie van de nieuwe gemeenten rekening gehouden met een hoge mestproductie, een hoog gebruik van kunstmest, de aanwezigheid van mestverwerkings- en vergistingsinstallaties en eerdere lozingen in een gemeente.  

VLM-mestcontrole-VODKA+2021-2023

De 37 huidige VODKA-gemeenten:

  • Regio Oost (Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg):

    • Putte, Keerbergen, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Halen, Holsbeek, Bekkevoort, Boutersem, Kortenaken, Lubbeek, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel, Peer, Bree, Pelt en Oudsbergen.

  • Regio West (West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen):

    • Kortemark, Wevelgem, Langemark-Poelkapelle, Torhout, Roeselare, Zonnebeke, Ieper, Menen, Alveringem, Ledegem, Poperinge, Wervik, Vleteren, Zwalm, Heuvelland, Sint-Lievens-Houtem, Gavere, Kruisem, Nazareth en Zottegem.

De landbouwers in de betrokken gemeenten hebben een mail gekregen met uitleg over de VODKA-actie.  Hoe een controle verloopt en wat wordt gecontroleerd is ook terug te vinden op de VLM-website. VLM benadrukt nog dat de Mestbankinspecteurs ook buiten de VODKA-gemeenten controles blijven uitvoeren.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek