nieuws

"Melk is veilige grondstof"

nieuws
Tot die conclusie kwam onafhankelijk onderzoeker Piet Vanthemsche die in opdracht van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie een studie over de bewaking van kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelsector uitvoerde. De zuivelsector loopt in alle domeinen voorop en is de beste gecontroleerde sector in de voedselketen. Dat komt ook tot uiting in de kwaliteitsuitslagen.
14 juni 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Tot die conclusie kwam onafhankelijk onderzoeker Piet Vanthemsche die in opdracht van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie een studie over de bewaking van kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelsector uitvoerde. De zuivelsector loopt in alle domeinen voorop en is de beste gecontroleerde sector in de voedselketen. Dat komt ook tot uiting in de kwaliteitsuitslagen.

Secretaris Debergh van de BCZ merkt op dat in de jaren ‘60, toen België nog 100.000 zuivelproducenten telde, er slechts een goede 60 procent van de producenten melk van de beste kwaliteit leverde. Intussen zijn de normen gevoelig strenger geworden en valt vrijwel de totaliteit van de melkplas onder klasse 1.

Ook op gebied van het onderzoek naar remstoffen – sporen van antibiotica –werd stevige vooruitgang geboekt. In 99,8% van de melkstalen werden geen remstoffen aangetroffen. Sinds enkele jaren worden melkveehouders die in de fout gaan streng gesanctioneerd. Zo kregen in maart 59 melkveehouders een leververbod. Op een totaal van 16.000 producenten is dit een te verwaarlozen percentage.

Toch zijn er in de zuivelketen nog punten die kunnen verbeterd worden. Zo zou er dringend een on-line gegevensbestand moeten komen met informatie over geregistreerde diergeneesmiddelen. Verder zouden alle productiestromen evenwaardig moeten gecontroleerd worden.

Meer informatie: BCZ, Renaat Debergh, tel 016/30 07 70. of 0476/42 00 06

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek