Meer pesticiden in lichaam plattelandsjongeren
nieuws"Het verschil is te verklaren door de vervuiling van bepaalde gronden. Wie op het platteland woont, verbrandt vaker zelf zijn afval en gebruikt daardoor vaak behandeld hout. Met de assen die overblijven, bemesten ze dan hun moestuin. Ook tuinhuisjes worden vaak extra beschermd, bijvoorbeeld met chemische schimmelwerende stoffen. Die stoffen komen zo in de voedselketen terecht. Mensen moeten dus goed nadenken over het gebruik van meststoffen en pesticiden".
Een andere merkwaardige vaststelling is dat zowel jongens als meisjes die borstvoeding kregen significant hogere waarden aan pcb's en pesticiden in hun lichaam hebben. "Moedermelk is erg belangrijk, onder andere voor het immuunsysteem van kinderen", aldus Baeyens. "Maar we mogen ook niet blind zijn: als je na veertien jaar nog altijd concentratieverschillen meet, kunnen we wel stellen dat alles wat pasgeborenen aan 'milieudruk' binnenkrijgen een langdurige invloed uitoefent op hun lichaam".
Verschillende van deze stoffen kunnen immers de hormonen en het afweersysteem verstoren en kanker verwekken. Maar er is beterschap: sinds het begin van de metingen van pcb's en dioxines in 1988 zijn de concentraties van deze stoffen in moedermelk met factor vijf gedaald. Pcb's, of gechloreerde organische stoffen, werden onder andere gebruikt in transformatoren. Hoewel de productie ervan al jarenlang verboden is, werden ze wel nog een tijdlang gebruikt.
De pesticide DDE is inmiddels ook verboden, en het gebruik van HCB wordt sterk aan banden gelegd. "Maar het duurt jaren voor die stoffen uit de grond verdwenen zijn. Het probleem is ook dat sommige planten enkel gebaat zijn met zeer specifieke, maar niet altijd even gezonde producten", aldus Baeyens.(KS)