Lage visprijzen drukken optimisme bij reders de kop in

Door de lichte stijging van de visquota en de genormaliseerde brandstofprijzen zagen de reders enkele maanden geleden weer licht aan het einde van de tunnel. Maar de visprijzen zijn dermate gekelderd dat de visserijsector opnieuw in grote problemen komt, meldt de Rederscentrale in een persbericht.
15 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Door de lichte stijging van de visquota en de genormaliseerde brandstofprijzen zagen de reders enkele maanden geleden weer licht aan het einde van de tunnel. Maar de visprijzen zijn dermate gekelderd dat de visserijsector opnieuw in grote problemen komt, meldt de Rederscentrale in een persbericht.

De periode van Pasen is voor veel Belgen traditioneel een moment om vis op het menu te plaatsen. Met grote tevredenheid merkten de reders dat vorige vrijdag heel wat consumenten stonden aan te schuiven om hun portie vis te kopen. "Maar terwijl de consument in de winkel of bij de vishandelaar een flinke duit betaalt voor zijn vis, liggen de prijzen in de visveilingen historisch laag", zegt voorzitter Urbain Wintein van de Rederscentrale.

"Bij mijn laatste verkoop kreeg ik gemiddeld 6 euro voor een kilogram tong. In april vorig jaar klokte de gemiddelde prijs nog af op bijna 10 euro en in 2007 zelfs op meer dan 13 euro", vertelt Benoit Beernaert, reder van de Z.576. "Na de brandstofcrisis van vorig jaar zijn deze lage visprijzen opnieuw een harde dobber".

Volgens Wintein dreigen meerdere rederijen door de zwakke prijsvorming in financiële problemen te komen. "De voorbije jaren werd fors geïnvesteerd in duurzame visserijtechnieken, in kwaliteitsverbetering van de vis en in herstelplannen voor de visbestanden. Toch levert dit geen aanvaardbare prijzen op".

De Rederscentrale roept de Belgische visliefhebbers op om resoluut te kiezen voor vers gevangen vis. "Lokaal gevangen vis is een topproduct dat gevangen wordt door Belgische vissers. Enkel door deze vis boven geïmporteerde vis te verkiezen, kan de consument de sector helpen overleven", aldus Wintein.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek